Tsunami zabíjely v Asii

Tsunami zabíjely v Asii - Amatérský kameraman zachytil příchod vlny tsunami k pobřeží. (27. prosince 2004) | foto: Reuters

Nikobarské ostrovy zasáhlo zemětřesení

  • 8
Oblast u Andamanských a Nikobarských ostrovů v Indickém oceánu postihlo zemětřesení o síle přes 7 stupňů Richterovy škály. Americký geologický úřad hned varoval před nebezpečím tsunami, později ale varování zmírnil. Podle indických úřadů ničivé vlny nehrozí.

K mohutným otřesům došlo kolem 18. hodiny našeho času.

"Záchvěvy byly patrné na všech ostrovech řetězce Andamany a Nikobary," řekl novinářům jeden místní policista.

Vystrašení obyvatelé hned začali prchat do výše položených míst. Žádné oběti ani materiální škody však úřady nenahlásily.

Americký geologický ústav bezprostředně po otřesech vydal varování, že hrozí lokální tsunami. Na svých internetových stránkách však zároveň upozornil, že pokud nebudou poblíž epicentra do hodiny žádné vlny zpozorovány, riziko pominulo.

Indické úřady později prohlásily, že ničivé vlny ostrovům nehrozí. Varování svým šesti pobřežním provinciím už odvolalo také Thajsko.

Otřesy byly údajně znatelné i v jihoindickém státě Tamilnádu, na Srí Lance a v provincii Aceh na severu indonéského ostrova Sumatra, který byl 26. prosince nejhůře postižen zemětřesením o síle přesahující devět stupňů Richterovy škály a následným tsunami.

V oblasti Indického oceánu tehdy zahynulo na 227 tisíc lidí, z toho asi tři tisíce na Andamanech a Nikobarách.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Zemětřesení

Video