Demonstranti obsadili Brooklynský most, důležitou dopravní tepnu New Yorku (2.

Demonstranti obsadili Brooklynský most, důležitou dopravní tepnu New Yorku (2. října 2011) | foto: AP

Newyorská policie zatkla 700 demonstrantů z Wall Street, blokovali most

  • 376
Policie v New Yorku zatkla v sobotu přes sedm set lidí, kteří se účastnili dlouhodobého protestu na Wall Street proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých firem. Demonstranti na několik hodin zablokovali Brooklynský most a způsobili značné problémy v dopravě.

Protestující se v srdci finančního světa na Wall Street shromažďují už dva týdny. Vadí jim nízká solidarita bohatých se zbytkem společnosti, ale i to, že hlas obyčejných lidí jako jsou oni údajně není ve Spojených státech moc slyšet.

V sobotu vyrazilo od Wall Street asi 1 500 demonstrantů na neohlášený pochod městem. Na Brooklynském mostě se část z nich oddělila od hlavní skupiny, sešla z chodníku a zablokovala vozovku. Podle deníku The New York Times někteří radikální demonstranti vykřikovali "zabereme most".

Policie nás vlákala do pasti, tvrdí demonstranti

Policisté vyzvali demonstranty, aby silnici opustili. "Někteří z nich poslechli a vrátili se na chodník, aniž byli zatčeni. Další se ale chytili za ruce a zůstali na vozovce Brooklynského mostu. Ti byli zatčeni," řekl policejní mluvčí Paul Browne s tím, že policie demonstranty předem varovala.

Nikdo z demonstrantů, kteří hovořili s reportéry The New York Times, nevěděl, zda šlo o spontánní nebo zorganizovanou akci. Někteří z protestujících si ale stěžovali, že je policie vlákala na mostě do pasti. "Vypadalo to, že je to povolené. Nebyl tam jediný policista, který by řekl 'nedělejte to'," tvrdil demonstrant Etan Ben-Ami.

"Mysleli jsme, že nás provázejí, protože chtějí zajistit naši bezpečnost," dodal. Policii trvalo několik hodin, než se podařilo všechny demonstranty z mostu dostat. Jeho zablokování způsobilo ve městě řadu dopravních komplikací.

Policejní zásah zvýšil popularitu protestu

"Nebyl to protest proti newyorské policii. Byl to protest 99 procent proti neúměrné moci procenta Američanů," řekl serveru BBC jeden z demonstrantů Robert Cammiso.

Za dva týdny demonstrací to byl druhý policejní zásah proti protestujícím. Minulý týden jich bylo zatčeno 80 a policejní akce tehdy přispěla k vyšší popularitě protestu.

Organizátoři protestů podle serveru CNN tvrdí, že se nechali inspirovat takzvaným arabským jarem, kdy protivládní protesty zachvátily několik severoafrických a arabských zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video