Otroci zpívající na plantážích na jihu USA (okolo roku 1800)

Otroci zpívající na plantážích na jihu USA (okolo roku 1800) | foto: Profimedia.cz

New Jersey se jako první severní stát USA omluvilo za otroctví

  • 169
New Jersey se stalo prvním státem na severu USA, který se omluvil za otroctví. Rezoluci, jež vyjadřuje "hluboké politování" za úlohu země v době otroctví, schválily s velkou převahou obě komory tamního Kongresu. Podobně se omluvily už některé jižní státy.

Proti zvedlo ruku jen několik poslanců. Například republikán Richard Merkt prohlásil, že jde o gesto beze smyslu. "Byl to hřích vykoupený krví před 150 lety, kdy padlo na 650 tisíc Američanů," řekl Merkt v narážce na občanskou válku Severu proti Jihu, která přinesla zrušení otroctví.

"Zdůraznit lidskou slušnost, i když je to třeba se zpožděním mnoha generací, není nikdy ztrátou času," řekl demokrat William Payne, který byl iniciátorem rezoluce. Stejně tak podle něj bude útěchou pro černochy, kteří v New Jersey tvoří skoro 15 procent obyvatel.

Za otroctví se omluvily již kongresy čtyř jižanských států - Alabamy, Marylandu, Severní Karolíny a Virginie. New Jersey je prvním státem na severu USA, který s takovou omluvou přišel.

New Jersey patřilo na severu ke státům s nejvíce otroky a jako poslední na severovýchodě USA otroctví zrušilo až v roce 1846. A ústavní dodatek rušící otroctví na federální úrovni byl v New Jersey ratifikován v lednu 1866, tedy měsíc potom, co začal platit.

Parlament zde také v polovině prosince zrušil trest smrti. New Jersey se tak po 40 letech stalo prvním státem v USA, který se rozhodl upustit od absolutního trestu. Zákon ještě musí podepsat guvernér. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video