Neonacistický pochod v Bonnu. Ilustrační foto.

Neonacistický pochod v Bonnu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Němečtí neonacisté podpoří Ahmadínežáda

  • 420
Němečtí neonacisté během mistrovství světa ve fotbale podpoří Írán vedený protizápadním prezidentem Ahmadínežádem. Na dny, kdy hraje svá utkání, chystají demonstrace a pochody. S Ahmadínežádem mají společnou řeč: neuznávají Izrael a popírají holocaust.

Pochody jsou plánovány na 17. června do Frankfurtu, kde hraje Írán s Portugalskem, a na 21. června do Lipska, kde se utká s Angolou.

Organizátoři frankfurtského pochodu si zvolili motto "Prezident Ahmadínežád hostem u přátel". Reagují tak na oficiální motto mistrovství: "Svět hostem u přátel".

Podle týdeníku Spiegel jde o sbratření antisemitů. Pravicoví extremisté a Ahmadínežád mají společné především to, že neuznávají stát Izrael a popírají holocaust.

Politici chtějí neonacistům pochody co nejvíc znepříjemnit. Wolfgang Bosbach, místopředseda poslaneckého klubu CDU, je chce dokonce zakázat. "Bezpodmínečně musíme zabránit tomu, aby pravicoví radikálové zostudili Německo před celým světem. Holé lebky nám nesmí zničit mistrovství," uvedl pro Bild.

"Pokud nebude možné pochody zakázat, musí policie zajistit to, aby se neonacisté nedostali blízko ke stadionům," řekla předsedkyně poslaneckého klubu Zelených Renate Künast.

Policie varuje, že na zajištění pořádku nemá dost sil. Konrad Freiberg, šéf policejních odborů, oznámil, že policie v průběhu mistrovství nebude mít dostatek lidí na zajištění takových akcí.

Německo má v souvislosti s mistrovstvím světa, které začíná za necelý měsíc, stále větší obavy z pravicových extremistů. Ministr vnitra Wolfgang Schäuble (CDU) dnes v Bundestagu zveřejnil zprávu, ve které označil nárůst počtu neonacistů a pravicově motivovaných trestných činů za silně znepokojivý.

Vzrušenou diskusi vyvolal minulý týden bývalý mluvčí vlády Uwe-Karsten Heye, který v rozhlasovém rozhovoru varoval příslušníky jiných ras před výlety do Brandenburska. V zásadě prohlásil, že pro cizince může být návštěva bývalého východního Německa otázkou života a smrti.

Sociolog Wilhelm Heitmeyer v rozhovoru pro Spiegel uvedl, že se ke xenofobním názorům v bývalém východním Německu hlásí 53 % obyvatel.

Přijede Ahmadínežád?
Část poslanců Evropského parlamentu usiluje o to, aby íránský prezident na zápasy íránského týmu přijet nemohl.

Zatím asi sedmdesát poslanců podepsalo dopis členským zemím EU a fotbalové federaci FIFA, který požaduje prohlášení Ahmadínežáda za osobu nežádoucí na území EU.

Už dřív chtěla skupina europoslanců v čele s konzervativcem Chrisem Heaton-Harrisem dosáhnout vyloučení Íránu z turnaje. - více zde

FIFA se k vyloučení postavila odmítavě a nepodpořila ho ani Angela Merkelová, kancléřka pořadatelské země.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video