Muslimská učitelka Zeynep Cetinn (na snímku z května 2018) uspěla u německého...

Muslimská učitelka Zeynep Cetinn (na snímku z května 2018) uspěla u německého nejvyššího pracovního soudu v Erfurtu ohledně toho, že učitelky nesmí nosit šátek. | foto: Profimedia.cz

Zákaz zahalování ve škole je diskriminační. Německý soud se zastal učitelky

  • 147
Německý nejvyšší pracovní soud v Erfurtu ve čtvrtek rozhodl, že berlínský zákon, který mimo jiné zakazuje učitelkám nosit šátky při vyučování, odporuje ústavě a je diskriminační. Soud se tak postavil za muslimskou učitelku, která napadla takzvaný zákon o neutralitě.

Už pracovní soud nižší instance v Berlíně v listopadu 2018 dal za pravdu učitelce, podle které zákon zakazující předstoupit před žáky s šátkem na hlavě porušuje její právo na svobodu vyznání.

Do práce bez muslimského šátku. Zaměstnavatelé v EU je mohou zakázat

Soud tehdy rovněž učitelce přiznal odškodné ve výši 5 159 eur (zhruba 135 600 korun) za to, že ji škola kvůli šátku odmítla zaměstnat.

Berlín, který je kromě hlavního města také jednou z šestnácti spolkových zemí Německa, se proti verdiktu z roku 2018 odvolal a ve čtvrtek znovu neuspěl. 

Berlín má takzvaný zákon o neutralitě, podle kterého by policisté, učitelé a zaměstnanci justice neměli nosit v práci výrazné náboženské symboly.

Podle erfurtského soudu byla žena diskriminována kvůli svému náboženskému vyznání. Dosavadní zákon podle soudců porušuje svobodu vyznání učitelů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video