Hrátky s dospělými mají v berlínských školkách stop, zaváněly zneužíváním

  • 159
Úřady v Berlíně zakázaly ve školkách kontroverzní hru, při které se děti perou nebo prostě jen objímají s cizími dospělými lidmi. Tato americká výchovná metoda totiž podle kritiků otevírá prostor pro sexuální zneužívání. V Česku takzvanou Originální hru propagovala Waldorfská škola.

Berlín jako německá metropole a jedna ze spolkových zemí hru zakázala ve všech školkách. Totéž vzápětí udělala i spolková země Braniborsko. Tamní ministerstvo školství to zdůvodnilo tím, že děti jsou při hře vystaveny přílišným tělesným kontaktům, které jsou potenciálně zneužitelné.

Při hře na dece děti zápolí s cizími ženami i muži. Nemusí se přímo prát, někdy si na sebe „jen“ lehají, společně dovádějí nebo se objímají. Metoda nazývaná Originální hra (Original Play) má dětem pomoci mimo jiné zvládat rivalitu a konflikty. Vymyslel ji Američan Fred Donaldson. 

Loni v létě se objevila obvinění, že v Berlíně jsou děti při hře zneužívány. Rodiče dětí chodících do dvou evangelických školek vypověděli, že jejich ratolesti zažily v souvislosti s hrou sexuální násilí. Letos v říjnu o tom informovala berlínská stanice RBB. V jiném svém příspěvku hovoří o šesti podezřeních, která se loni vynořila kromě Berlína i v Hamburku. 

„Pro mě je to pozvánka k přehmatům na dětech,“ kritizovala hru expertka na traumata Manuela Huberová. „Toto sdružení musí být okamžitě zakázáno, protože usiluje o nediferencovaný fyzický kontakt s dětmi ve školce a to zcela nekontrolovaným způsobem,“ udeřil dětský psychiatr z rakouského Salzburgu Karl-Heinz Brisch. 

Právě v Rakousku je hlášen spolek, který nabízí workshopy, na nichž hru učí. Zájemci mohou workshop absolvovat za přibližně 250 eur (6 400 Kč). Tito takzvaní „učni“ pak hru organizují ve školkách. 

V Česku hru propagovala Waldorfská škola v Brně

Mezinárodní nadace pro Originální hru má i českou sekci webu. Nelze z ní ale vyčíst, zda hru provozují některá tuzemská zařízení. 

Policie obvinila samozvaného krále pedofilů. Učil 10 let tanec ve školkách

Hru nicméně propagoval Institut pro podporu inovativního vzdělávání. „Pro velký zájem k nám do ČR již počtvrté přijede Fred Donaldson a bude nás učit Original play, metodu uznanou UNICEF jako prevence násilí,“ inzeroval institut loni v březnu. 

„Budeme se učit jak komunikovat beze slov, jak láskyplně přijímat, jak si hrát bez vítěze a poraženého. Sebezkušenostní seminář rozvíjí schopnost otevřeně komunikovat, tvořit prostor důvěry a bezpečí. Original play umožňuje jednat i s agresivním komunikačním partnerem,“ dodal. 

Seminář s podtitulem Důvěra místo strachu se uskutečnil v brněnské Waldorfské základní škole. Podle organizátorů rozvíjí originální hra sociální dovednosti a odbourává agresi. V jiném příspěvku na svém webu o ní institut hovoří jako o „hře pro život“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video