Povstalec na západě Libye kráčí kolem karikatury, která zesměšňuje plukovníka

Povstalec na západě Libye kráčí kolem karikatury, která zesměšňuje plukovníka Kaddáfího | foto: Reuters

NATO spálilo karavanu velbloudů z Čadu, vezla zbraně pro Kaddáfího

  • 277
Severoatlantická aliance podle velitele libyjských povstalců na jihu země rozstřílela karavanu stovek velbloudů, kteří vezli zbraně z Čadu do bašty Kaddáfího jednotek. Povstalci mezitím otevřeli u Tripolisu novou západní frontu.

Podle Abdalláha Ajsy, který velí rebelům v regionu Kufrá na jihovýchodě Libye, vezla karavana z Čadu těžké zbraně, minomety a munici. Kontraband podle něj mířil do města Sabhá asi 650 kilometrů jižně od Tripolisu, které je baštou Kaddáfího sil.

Letecký útok NATO zasáhl velbloudí karavanu v poušti asi sto kilometrů od čadské hranice. "Velbloudi úplně shořeli a všechny zbraně jsou zničené," vylíčil Ajsa agentuře AP. Aliance zatím incident nekomentovala.

Povstalci otevřeli druhou frontu a míří k Závíji

Libyjští povstalci mezitím zahájili silnou ofenzivu na západě země. Podle agentury AP tak chtějí otevřít novou frontu a obsadit klíčová města kolem Tripolisu, který stále drží pevně v rukou vládní vojska.

Jejich prvním cílem je strategické město Závíja, které už jednou rebelové ovládali. K městu, kterého se později zmocnily vládní jednotky, teď podle AP míří tisíce bojovníků. Povstalci už oznámili, že by rádi stanuli na hranicích Tripolisu do konce ramadánu.

Povstalci by se rádi zmocnili města Závíja (červená šipka), kontraband zbraní putoval do města Sabhá (modrá šipka)

Povstalci by se rádi zmocnili města Závíja (červená šipka), kontraband zbraní putoval do města Sabhá (modrá šipka)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video