Půlnoční start prodeje knihy Harry Potter and the Cursed Child

Půlnoční start prodeje knihy Harry Potter and the Cursed Child | foto: Reuters

Školní pastor zakázal Harryho Pottera. Kouzla prý mohou vyvolat zlé duchy

  • 116
Jinde se dostává do doporučené četby, tady se z něj stala četba zakázaná. Harry Potter. Pastor soukromé katolické školy v americkém Nashvillu rozhodl, že jedna z nejpopulárnějších knižních sérií na světě musí z tamní knihovny zmizet. V příbězích o mladém čaroději jsou totiž popsána kouzla, která by podle pastora mohla fungovat a vyvolat zlé duchy.

„Tyto knihy představují jak dobrou, tak černou magii, což není pravda, ale v podstatě chytrý podvod. Kletby a kouzla použité v těchto knihách jsou opravdové kletby a kouzla,“ míní pastor Dan Reehil z římskokatolické soukromé školy svatého Edwarda v Nashvillu.

Pravdou je, že se čtenáři Harryho Pottera mohou „naučit“ třeba kletbu Avada Kedavra, která v knihách na místě zabije toho, na koho je vyslána. Kouzlo Wingardium Leviosa zase nehybné předměty přiměje vznést se do vzduchu. 

Reehil je ovšem přesvědčen, že fungují i mimo kouzelnický svět v Bradavicích a použít je dokáže kdejaký mudla. „A když je někdo přečte, riskuje, že si tím k sobě přivolá zlé duchy,“ vysvětluje.

Po poradě s „mnoha“ exorcisty ve Spojených státech i v Římě proto rozhodl, že sedmidílná série o Harrym a jeho přátelích Hermioně a Ronovi už od nového školního roku nebude k dostání. Tedy alespoň ne ve školní knihovně.

Informoval o tom regionální server Tennessean s tím, že pastor už prostřednictvím e-mailu informoval rodiče žáků. Do instituce chodí děti od předškolního věku až po osmou třídu základní školy, doplňuje server.

Nejde údajně o cenzuru

Ten oslovil ředitelku nashvillských katolických škol Rebeccu Hammelovou, která řekla, že pastor měl na seškrtání knih ve školní knihovně ze své pozice právo. A dodala, že se škola nesnaží o cenzuru. „Chceme se jen ujistit, že do našich knihoven dáváme materiály odpovídající věku dětí,“ uvedla.

Polští kněží pálili knihy Stmívání a Harryho Pottera, neschvalují kouzla

Upozornila, že pokud rodiče dětí příběhy Harryho Pottera považují za vhodné, „budeme doufat, že pomohou svým synům a dcerám k tomu, aby pochopili obsah knih z pohledu víry“.

Nashvillská škola není jediná, která má s oblíbenou kouzelnickou sérií od J. K. Rowlingové problém. Už od vydání prvního dílu Harry Potter a Kámen mudrců v roce 1997 protestovali křesťané z různých končin, včetně bývalého papeže Benedikta XVI., a upozorňovali, že příběhy plné čar a kouzel mohou svést děti na scestí. 

Polští kněží pak letos v dubnu „kacířské a znesvěcující“ knihy o boji proti lordu Voldemortovi spálili společně s dalšími desítkami knih a různých podle nich nevhodných předmětů. Pro Harryho Pottera to přitom nebyla premiéra. Jen ve Spojených státech ho pálili už nejméně šestkrát.

Harry Potter jako fenomén:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video