Oprava má prodloužit životnost Hubbleova teleskopu až do roku 2013.

Oprava má prodloužit životnost Hubbleova teleskopu až do roku 2013. | foto: NASA

NASA dal zelenou pro start raketoplánu k Hubbleovu teleskopu

  • 6
Národní úřad pro letectví a vesmír dal oficiálně souhlas pro start raketoplánu Atlantis k Hubbleovu teleskopu. Mise k opravě astronomického přístroje odstartuje 11. května, tedy o den dříve, než bylo původně v plánu, oznámila americká kosmická agentura.

Start raketoplánu se má uskutečnit ve 20:01 našeho času z Kennedyho vesmírného střediska u Cap Canaveral na Floridě.

Opraváři Hubbleova teleskopu stráví na oběžné dráze jedenáct dnů a během nich pětkrát vystoupí do volného prostoru. Vymění teleskopu baterie a gyroskopy pro orientaci přístroje v prostoru a pokusí se opravit nefungující kamerový systém ACS a spektrometr STIS.

Na dalekohled také namontují nejmodernější širokoúhlou kameru a nový spektrometr, které umožní pozorovat velmi vzdálené objekty ve vesmíru. Odborníci tvrdí, že po opravě bude mnohonásobně výkonnější, než byla původní verze, vynesená na oběžnou dráhu v roce 1990.

Pro unikátní opravu, která má prodloužit životnost teleskopu nejméně do roku 2013, nechal NASA vyrobit nové vnější nádrže. Ty mají minimalizovat riziko poškození pláště plavidla odlétávající izolační pěnou z nádrží při startu.

V případě vážného poškození lodi se sedmičlenná posádka Atlantisu nebude moci uchýlit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), neboť "Hubble" a ISS se pohybují po odlišných orbitách. Místo toho NASA připravuje záložní raketoplán Endeavour, který v případě potřeby pro opraváře v kosmu doletí a dopraví je zpět na Zemi. I ten má být vybaven novými nádržemi.

HUBBLEŮV TELESKOP

Hubbleův kosmický dalekohled je nejdražším astronomickým přístrojem v historii. Jeho cena se odhaduje na minimálně 1,5 miliardy dolarů.

Na oběžné dráze teleskop pracuje od 25. dubna 1990 a na svém kontě má řadu významných objevů.

Mise raketoplánu Atlantis má za cíl výměnu některých vědeckých přístrojů, tepelné izolace a šestice setrvačníků, které udržují dalekohled v kosmickém prostoru. Servisní mise má prodloužit životnost dalekohledu nejméně do roku 2013.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video