Pod hradem Strečno se zřítil stotunový masiv ze skály.

Pod hradem Strečno se zřítil stotunový masiv ze skály. | foto: Reprofoto YouTube

U slovenského hradu Strečno se zřítil stotunový kus skály a zavalil silnici

  • 41
Na uzavřenou silnici u hradu Strečno na severu Slovenska se v úterý večer sesunul stotunový kus skály. Nikomu se nic nestalo, cesta mezi Žilinou a Martinem však bude kvůli padajícímu kamení neprůjezdná do konce července.

Skalní blok se uvolnil na silnici spojující Žilinu a Martin, píše slovenský server HNonline. Cesta už je přitom právě kvůli sanaci skály od 16. července uzavřená.

„Včera po očišťování a zkoušení pohybů bloku nastala kritická situace, kdy se nám celý blok začal pohybovat. Stalo se to, co jsme nechtěli, že spadl najednou. Báli jsme se, že by mohl spadnout celý na cestu a porušit ji. Naštěstí se rozbil na menší kusy, takže to zatím vypadá, že bude vše v pořádku,“ uvedl projektový manažer sanací Branislav Prelovský s tím, že k situaci zasedne krizový štáb.

Mezitím pracovníci sanačního týmu začali se zajišťovacími pracemi na skále a aby předešli dalšímu poškozování vozovky, navezli pod skálu štěrk. Už na konci června spadlo v oblasti několik skal, na území obce Strečno byla proto vyhlášena mimořádná situace. Silnice bude neprůjezdná do konce července.

Obec Strečno leží mezi Žilinou a Martinem na severu Slovenska.

Obec Strečno leží mezi Žilinou a Martinem na severu Slovenska.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video