Americký voják přihlíží výcviku iráckého policisty ve střelbě útočnou puškou M-4

Americký voják přihlíží výcviku iráckého policisty ve střelbě útočnou puškou M-4 | foto: AP

Na hledáčcích amerických pušek jsou odkazy na Bibli, muslimové protestují

  • 556
Muslimské skupiny ve Spojených státech rozhořčeně reagovaly na zjištění, že americká armáda používá na svých zbraních teleskopická hledí, na nichž jsou viditelné odkazy na pasáže z Bible.

Armáda podle zpravodajského serveru FoxNews.com oznámila, že vyšetří, zda dodavatel zbraní z Michiganu Trijicon neporušil federální zákony, když umístil biblické odkazy na hledáčky zbraní, které Američané používají například v Iráku či Afghánistánu.

Odkaz je umístěn ve skladových číslech hledáčků. Například v čísle u útočných pušek, které používají americké speciální jednotky, je obsažen odkaz Jn8:12, což odkazuje na tento citát z Janova evangelia: "Ježíš k nim opět promluvil a řekl: Já jsem světlo světa; kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života."

V armádě je obracení na víru zakázáno

Rada pro americko-islámské vztahy se sídlem ve Washingtonu uvedla, že hledí znamenají velmi negativní zprávu vyslanou muslimskému světu. "Vysílají falešné poselství, že jsme ve válce s islámem," řekla činitelka rady Nidhira Al-Khaliliová.

"Navíc jsou tyto hledáčky vábničkou pro antiamerické nálady, ohrožují naše jednotky a odrazují muslimské spojence. Měly by zmizet, co nejdřív to bude možné," dodala.

"Je to zcela nepřijatelné a budeme hledat způsob, jak ten problém co nejrychleji vyřešit," řekl mluvčí Pentagonu Darryn James agentuře AFP. Americké úřady nyní řeší, zda nebyl umístěním biblických odkazů porušen federální zákon, který zakazuje v americké armádě jakkoli obracet na víru. Ministerstvo obrany je hlavním zákazníkem Trijiconu.

Trijicon: "Chceme dát vojákům i duchovní výzbroj"

Trijicon se brání. "Zmíněné odkazy byly použity jako znamení naší víry a naší služby této zemi," uvedl mluvčí firmy. "Když jsou naši muži a ženy v nebezpečí, děláme vše pro to, abychom je vybavili nejlepší technologií, ale i pomohli jim duchovně, při modlitbách," dodal.

Detail hledí na americké útočné pušce M-4

Detail hledí na americké útočné pušce M-4

Firma uvedla, že odkazy na bibli dává na své výrobky už dlouho, a dosud nikdy proti tomu nebyly stížnosti. "Nedělali jsme tomu publicitu. Ale když se nás zeptají, musíme potvrdit: Ano, je to tam."

Mikey Weinstein, prezident Nadace pro svobodu vyznání v armádě, uvedl, že hledáčky Trijiconu mohou dát Talibanu a dalším nepřátelům výborný propagandistický argument: že jsou Američané křižáci obsazující muslimské země.

"Nepochybuji ani nanosekundu o tom, jak by reagovali Američané, kdyby na hledáčcích byly místo odkazů na Nový zákon odkazy na místa v Koránu," řekl Weinstein.

A co dolarovka, neměla by taky zmizet?

Armáda se brání a trvá na tom, že bude zbraně se zmíněnými hledáčky používat dál, dokud je bude potřebovat. "Dá se to přirovnat k problémům s americkou měnou," nechal se slyšet mluvčí amerického letectva John Redfield. "Přestaneme používat naše peníze, protože je na nich napsáno "Věříme v Boha"?

Nápis "In God We Trust" (věříme v Boha) na jednodolarové bankovce

Nápis "In God We Trust" (věříme v Boha) na jednodolarové bankovce

Problém s hledáčky však není jen věc Američanů - Trijicon měl odběratele i v jiných zemích. Nový Zéland podle agentury AP už oznámil, že hledáčky s odkazy na Bibli musí z výzbroje pryč.

Mluvčí novozélandské armády Kristian Dunneová řekla, že Trijicon byl požádán, aby z dalších dodávek odkazy odstranil. O vymazání zmínek z již dodané výzbroje se postará sama armáda. Podle ní může tento problém způsobit náboženské spory.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video