V Janově proběhl státní pohřeb lidí, kteří zahynuli pod zhrouceným mostem

  • 38
Janovští pohřbili osmnácti lidí, kteří byli mezi 43 oběťmi úterního pádu Morandiho mostu. Obřadu se zúčastnil italský prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte. Na pohřeb dorazilo asi pět tisíc lidí, kromě pozůstalých i představitelé samosprávy, zástupci záchranářů nebo hráči dvou janovských fotbalových klubů.

Rodiny dalších dvaceti obětí se rozhodly uspořádat pohřby v soukromém prostředí. „Je to volba rodinných příslušníků a tu je potřeba respektovat,“ řekl janovský arcibiskup Angelo Bagnasco. 

Ještě před začátkem pohřbu si vysloužili obrovský aplaus z auditoria příslušníci záchranných složek, kteří na obřad dorazili. Viditelně dojatí hasiči a zdravotníci kondolovali některým příbuzným obětí, společně s italskými předními politiky.

Na pohřeb přišel prezident Mattarella, který dopoledne navštívil místo neštěstí a mluvil tam se záchranáři, kteří dosud prohledávají trosky. V noci na sobotu z nich vyprostili automobil, v němž zahynula tříčlenná rodina.

„Je zřejmé, že jakákoli slova, i kdyby byla míněna sebeupřímněji, jsou tváří v tvář této tragédii nedostatečná,“ řekl arcibiskup Bagnasco, podle nějž neštěstí vytvoří trvalou jizvu v srdci Janova.

Pozůstalí některých obětí v pátek dávali veřejně najevo, že odřeknutí účasti na oficiální pietě je z jejich strany v případě neštěstí výrazem odporu ke státu. „Způsobil to stát, (politici) by se vůbec neměli ukazovat. To, co předvádějí, je ostudné,“ uvedla matka zesnulého mladíka z Neapole.

Obřadu v pavilonu janovského výstaviště se kromě prezidenta zúčastnil také premiér Giuseppe Conte, předseda poslanecké sněmovny Roberto Fico či předsedkyně senátu Maria Elisabetta Casellatiová.

V troskách mostu se našli další čtyři mrtví

V noci na sobotu vyprostili záchranáři automobil, který byl pohřbený pod obrovským kusem betonu ze zříceného pilíře. Ve zcela zničeném voze cestovala rodina Cecalaových, rodiče a jejich devítiletá dcera. V sobotu pak našli záchranáři v troskách zříceného mostu i tělo poslední pohřešované osoby. 

Janovská nemocnice San Martino v sobotu v podvečer informovala o smrti rumunského řidiče kamionu, který podlehl vážným poraněním lebky a hrudníku. Bilance úterního neštěstí se tedy dostala na 43 obětí.

Úřad civilní obrany zároveň varoval, že počet obětí nemusí být konečný. V sutinách viaduktu by ještě mohly být osoby, jejichž zmizení nikdo nenahlásil, případně bezdomovci. 

Pád mostu způsobil v Itálii obrovskou vlnu rozhořčení, která se obrátila proti vládním úřadům i provozovateli dálnice, firmě Autostrade per l’Italia. Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování. 

Prokuratura chce, aby se viník zpovídal z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Vláda však už ostře kritizovala firmu, která dálnici spravuje, a zahájila proces s cílem odebrat jí koncesi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video