Mléčná dráha se prý za 20 až 40 milionů let srazí s vodíkovým mrakem. Vzniknou miliony nových hvězd. Ilustrační foto.

Mléčná dráha se prý za 20 až 40 milionů let srazí s vodíkovým mrakem. Vzniknou miliony nových hvězd. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Mléčná dráha se srazí s vodíkovým mrakem, vzniknou nové hvězdy

  • 37
V Mléčné dráze se rozzáří miliony nových hvězd. Na nebeskou podívanou si však lidé budou muset počkat desítky milionů let. Nyní k Mléčné dráze míří obrovský vodíkový mrak. A právě jeho srážka s naší galaxií vyvolá podle astronomů za 20 až 40 milionů let mohutné exploze, které povedou ke vzniku hvězd, napsal server BBC News.

Toto mračno objevila již v roce 1963 mladá americká astronomka Gail Smithsová. Až dosud ale odborníci nevěděli, zda se od galaxie vzdaluje, nebo se k ní blíží. Až vědci z americké Národní radioastronomické observatoře (NRAO) a Wisconsinské univerzity dokázali, že druhá varianta je správná.

Na základě údajů získaných pomocí největšího pozemského radioteleskopu v Green Banku v Západní Virginii spočítali, že obří mrak plynu se řítí ke galaxii rychlostí 240 kilometrů za sekundu a s Mléčnou dráhou se srazí v úhlu 45 stupňů.

Galaxie si mrak přitahuje gravitační silou
Mračno je podle nich 11 tisíc světelných roků dlouhé a 2 500 široké (světelný rok se rovná dráze, kterou světlo urazí za jeden rok, což je zhruba deset bilionů kilometrů).

Podle vedoucího výzkumného týmu Felixe Lockmana z NRAO mrak v současnosti rotuje souběžně s Mléčnou dráhou ve vzdálenosti asi 40 tisíc světelných let od Země. Zároveň se k ní ale pomalu přibližuje.

"Nevíme zcela přesně, odkud (mrak) přišel..., ale můžeme říct, že začíná navzájem reagovat s okrajem Mléčné dráhy," sdělil Lockman BBC News.

Vodíkové mračno je podle něj přitahováno gravitační silou galaxie.

Nejdřív bomba, pak Silvestr, popisují astronomové
Až se obě vesmírná tělesa srazí, vyvolá to obrovské tlakové vlny v plynu, který se nalézá v Mléčné dráze. "Bude to jako odpálení bomby," popsal kolizi doktor Lockman, "ale zároveň přitom vznikne množství nového plynu, který může mít jiné vlastnosti než existující plyn."

Tyto tlakové vlny odstartují masivní zrod nových hvězd. Tato nová obří "slunce" však budou mít jen relativně krátkou životnost, než explodují jako supernovy. "Za pár milionů let to bude vypadat jako nebeská oslava Nového roku s obrovskými prskavkami vylétávajícími z oblasti galaxie," přiblížil Lockaman nadneseně střet Mléčné dráhy s mračnem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video