Mohammad Bouyeri

Mohammad Bouyeri - Soud vAmsterdamu poslal Mohammada Bouyeriho do vězení na doživotí za vraždu režiséra Thea van Gogha. (26. července 2005) | foto: ČTK

Mladý muslim dostal za vraždu van Gogha doživotí

  • 479
Nizozemský soud potrestal doživotím vraždu režiséra Thea van Gogha. Loni ho střelil, pobodal a nakonec podřízl sedmadvacetiletý muslim Mohammed Bouyeri. Dokumentarista kritizoval islámský fundamentalismus. Jeho smrt vyvolala v zemi vlnu násilí proti muslimům.

Soudce Udo Willem Bentinck zdůvodnil verdikt tím, že Bouyeri van Gogha zavraždil bez milosti ohavným způsobem a neprojevil nad svým činem lítost.

"Vražda Thea van Gogha vyvolala v Nizozemsku vlnu odporu a opovržení. Theo van Gogh byl zavražděn nemilosrdně," doplnil před nabitým sálem místního soudu v Amsterdamu.

Souhlasil s názorem obžaloby, že se Bouyeri dopustil terorismu. Nesouhlasil ale s tím, aby byl zbaven občanských práv. Může tak dál například hlasovat ve volbách.

Van Gogh byl v Amsterdamu zavražděn loni 2. listopadu. Řada lidí vnímala jeho smrt jako teroristický čin, protože na tělo vrah ještě nožem připíchl náboženský vzkaz, v němž hrozil dalšími útoky.

Čin vyvolal v jindy tolerantním Nizozemsku útoky na mešity, církevní školy a následně i kostely. - více zde

Bouyeri nejprve odmítl u soudu komunikovat, pak se ale k vraždě přiznal. - více zde

Kromě Bouyeriho čeká soud ještě dalších dvanáct členů spolku Hofstadská síť, kteří jsou obviněni z terorismu. Duchovní vůdce skupiny krátce po vraždě van Gogha zmizel. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Islám, Terorismus

Video