Pasy

Pasy - Ilustrační foto. | foto: Corbis, Profimedia.cz

Miliony Britů půjdou kvůli pasu na pohovor

  • 36
Brity žádající o nový pas čekají pohovory. Úředníci příští rok vyzpovídají 600 tisíc lidí, v roce 2008 dokonce 4,5 milionu. Důvodem jsou nové typy cestovních dokladů, které budou obsahovat kromě fotografie také speciální čip s biometrickými daty.

Britská pasová služba chystá podle svého ředitele Bernarda Herdana dvě fáze inovace dokladů. Prozradil to v rozhovoru pro deník The Financial Times.

Nejpozději v červenci 2006 vstoupí v platnost pasy, které budou obsahovat počítačový čip s digitální fotografií. Pohovor kvůli tomu podstoupí jen část žadatelů.

"V další fázi přibudou do pasů otisku prstů, takže se posuneme ze 600 tisíc lidí ročně na 4,5 milionu zpovídaných na konci roku 2008," sdělil listu Bernard Herdan.

V konečném čísle jdou zahrnuti lidé, kteří o pas žádají poprvé, i ti, kterým vypršela platnost nebo ho ztratili. "U občanů, kteří ctí zákony, to může být otázka deseti minut... u ostatních to může být jiné," řekl Herdan.

Šéf pasové služby se zároveň pokusil vyvrátit spekulace, že k datům v pasech budou mít přístup soukromé společnosti. "Se soukromým sektorem teprve začínáme. Když budou mít banky nějaké pochybnosti, zavolají nám a my jim to ověříme," vysvětlil.

Britská vláda chce novými pasy s biometrickými daty účinněji bojovat s přistěhovalectvím, finančními podvody či organizovaným zločinem. Naopak terorismus to prý příliš neomezí.

Nové pasy s počítačovým čipem jsou žhavým tématem mezi Evropou a USA. Washington původně vyhlásil, že lidé ze zemí, které mají se Spojenými státy bezvízový styk, je budou muset mít do letošního října. Nyní to ale Bílý dům o rok prodloužil.

Moderní pasy čekají také další obyvatele EU, včetně Česka. Norma by měla být sjednocena do roku 2009, už ji odsouhlasila i česká vláda.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video