Kanáry jsou novým cílem migrantů. Koronavirus je vyhnal ze Středomoří

  • 206
Španělské Kanárské ostrovy se v posledních měsících stále častěji stávají cílem migrantů z Afriky, kteří nyní kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem méně využívají trasu přes Středozemní moře. Do poloviny května na ostrovy dorazilo 2 113 běženců. Je to sedmkrát více než ve stejném období loni. Jen v úterý už na ostrově Gran Canaria přistály dvě lodě s více než osmdesáti pasažéry.

Do přístavu Arguineguín dorazila loď s padesátkou migrantů, z nichž třiadvacet byly děti. „Všichni byli v dobrém zdravotním stavu, jen lehce dehydratovaní,“ uvedl zástupce Červeného kříže Gerardo Santana. 

Druhé plavidlo, na němž se nacházelo třicet mužů, jedna žena a čtyři děti, zakotvilo u skalnatého pobřeží poblíž vesnice San Bartolomé de Tirajana v jihovýchodní části ostrova.

Obě skupiny migrantů nyní poputují do dvoutýdenní karantény, což je v současnosti kvůli koronavirové epidemii běžná praxe. V poslední době testy prokázaly nákazu koronavirem u tří nově příchozích migrantů, uvedla agentura EFE.

Ačkoli se počet migrantů, kteří připlouvají přes moře do Španělska, letos oproti loňskému roku téměř o třetinu snížil, Kanárské ostrovy zažívají přetlak. 

Všechna zařízení pro uprchlíky na ostrovech jsou už plná a humanitární organizace nyní migranty přesouvají do prázdných tělocvičen a sportovních hal. „Jsme plní. Pokud ale budou dál připlouvat, musíme je přijímat, alespoň do doby, než skončí stav nouze,“ uvedl Raúl Báez Quintana z Červeného kříže.

V době nouzového stavu, který nyní platí do 7. června, není možné přesouvat migranty z ostrovů do pevninského Španělska.

Kanárské ostrovy leží v Atlantiku asi sto kilometrů od severozápadního pobřeží Afriky a dostat se na ně ve vratkých lodích je mnohem obtížnější, než přeplout Středozemní moře do Španělska či do Itálie. Migranti ovšem nemusejí absolvovat nebezpečný přechod Sahary.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video