ilustrační snímek | foto: Median.eu, AP

V Mexiku píchali falešný Pfizer, Poláci našli ampule se sérem proti vráskám

  • 16
Na osmdesát Mexičanů dostalo do těla dávku falešné vakcíny, informovala farmaceutická společnost Pfizer/BioNTech. Právě za její očkovací látku proti covidu-19 se padělky vydávaly. Každý očkovaný navíc zaplatil tisíc dolarů, píše list The Wall Street Journal s tím, že neznámá látka dotyčným zřejmě neublížila. Podvod firma potvrdila také v případě Polska.

Podvodnou kliniku Pfizer odhalil v mexickém městě Monterrey, úřady ji následně v únoru zavřely a šest lidí zatkly. Falešné očkování proti covidu už však dostalo nejméně osmdesát lidí. Každý za něj zaplatil 1000 dolarů (asi 21 500 korun), napsal ve středu deník The Wall Street Journal (WSJ).

Syslíte si vakcínu pro sebe! Mexiko vyzvalo bohaté země k férovosti

Americká společnost vzorky otestovala a potvrdila, že se nejedná o její produkt. 

Ampule také měly etikety s nesprávně uvedenou expirační dobou a jinými sadami čísel než originální výrobky Pfizeru dovezené do Mexika. Objevené padělky se navíc chladily v plážových ledničkách na pivo. 

Nicméně nezdá se, že by dávka falešného očkování lidem fyzicky ublížila, dodává list. Před „fejky“ varuje také Panamerická zdravotnická organizace (PAHO; též OPS). 

„Máme informace z Mexika, Argentiny a Brazílie, že některé dávky vakcíny nabízené na sociálních sítích a černém trhu jsou falešné,“ uvedl ve středu Jarbas Barbosa, zástupce šéfky OPS. Podle něj se na černém trhu v zemích Latinské Ameriky prodávají falešné přípravky, které nejsou vakcínami, nebo také vakcíny, které nebyly správně skladované.

Řada latinskoamerických států se v únoru a březnu potýkala s větším nárůstem případů nákazy koronavirem. Chile a Brazílie evidují poslední týden mírně klesající trend, denní nárůsty jsou však zejména v Brazílii stále velmi vysoké, uvedla ve středu předsedkyně OPS Carissa Etienneová. 

Třetí nejvyšší týdenní nárůsty v regionu podle ní eviduje Argentina a zhoršení situace hlásí Kolumbie, Venezuela, Bolívie či Guatemala. V očkování je v rámci regionu nejrychlejší Chile, kde alespoň jednu dávku vakcíny dostalo přes 40 procent obyvatel. Druhá je Uruguay, kde nejméně jednu dávku dostalo přes 30 procent lidí. 

V Číně a JAR zabavili falešné vakcíny. Jen špička ledovce, varuje Interpol

Třetí je největší země regionu Brazílie, která však aplikovala nejméně jednu dávku vakcíny zatím jen asi 12 procentům obyvatel. A Mexiko, druhý největší stát v regionu, je teprve na devíti procentech. 

Etienneová také ve středu uvedla, že do Latinské Ameriky dorazilo na 4,2 milionu vakcín přes program COVAX. Region má však na 650 milionů obyvatel.

Podobnou situaci jako v Mexiku už dříve řešily úřady v Polsku, kde při domovní prohlídce odhalily ampule, v nichž byl místo vakcíny preparát proti vráskám. Podle WSJ však v tomto případě nikdo falešným Pfizerem nikdo očkován nebyl.

Také v Jihoafrické republice a v Číně nedávno odhalili tisíce dávek padělané vakcíny a mezinárodní kriminální policie Interpol varuje, že to je jen špička ledovce. Na pozoru by se měli mít pečovatelské domy i zájemci o nákup vakcíny z internetu. Tamní nabídka totiž neprošla testy a může být nebezpečná.

Takto funguje vakcína firmy Pfizer/BioNtech:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video