Na podzim bude mít Evropská unie první eurodiplomaty. Ilustrační foto

Na podzim bude mít Evropská unie první eurodiplomaty. Ilustrační foto | foto: Evropská komise.

Mamutí eurodiplomacie startuje na podzim, zaměstná sedm tisíc lidí

  • 93
Britka, Francouz, Němka a Polák patrně obsadí nejvyšší příčky vznikající evropské diplomacie. A český eurokomisař Štefan Füle bude zodpovědný za politiku tzv. "evropského sousedství". Vyplývá to z prvních nárysů vznikající zahraniční politiky 27 zemí. Od podzimu by EU měla mít první eurodiplomaty.

V zahraniční službě má časem pracovat až 7 000 lidí, z toho 4 500 na 130 zastupitelských úřadech.

Šéfka budoucí evropské diplomacie, britská baronka Catherine Ashtonová, politická začátečnice, již do funkce ministryně zahraničí EU kompromisem loni vybrali šéfové vlád, uzavřela dohodu s evropskými institucemi. Detaily jako platy se budou dolaďovat.

Řešil se hlavně dohled nad rozpočtem a politikou. Europarlament měsíce žádal, aby na rozpočet dohlížela Evropská komise a fakticky i on sám. Podle kompromisu bude provozní rozpočet, který zahrnuje šest miliard eur, pod dohledem Komise a rozpočet na administrativu bude nezávislý.

Europarlament vyhrál i další věc: 60 procent diplomatů budou tvořit zaměstnanci EU, zbytek států. Parlament tak chtěl pojistit "unijního ducha". Evropská ministryně zahraničí Ashtonová bude mít zástupce – českého eurokomisaře pro rozšíření Štefana Füleho, komisaře pro rozvoj Andrise Piebalgse a Kristalinu Georgievu přes humanitární pomoc.

Dále získá tři generální tajemníky. Nejvyšším bude asi francouzský velvyslanec v USA Pierre Vimont. Trojici má doplnit polský ministr pro evropské záležitosti Mikołaj Dowgielewicz a z Německa Helga Schmidtová.

"S paní Ashtonovou, Britkou, Francouzem a Němkou máte v kokpitu velké evropské státy; a to je důležité pro kredibilitu služby, účast Poláka je zase signálem otevření se novým zemím EU," popsal seskupení anonymně jeden diplomat pro AFP.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video