Makedonští Romové mají větší práva

  • 5
Romové, kteří žijí ve většině zemí světa na okraji společnosti, mají v Makedonii řadu politických a kulturních vymožeností. Ačkoli zůstávají v jedné z nejchudších zemí Evropy na ekonomickém dně, mohou se pochlubit jedinými dvěma romskými televizními stanicemi v Evropě, největší romskou obcí na světě a nezávislými novinami, píše Reuters.

Ústavní práva
Makedonští Romové navíc nedávno získali výjimečnou ústavní rovnoprávnost. Makedonský parlament musel, aby mohl podle srpnové mírové dohody prosadit reformy ve prospěch Albánců, změnit ústavní preambuli. Po ní získaly všechny etnické menšiny včetně Albánců, Turků, Srbů, Valachů i Romů status konstitutivního národa.

Předtím byly všechny menšiny označeny v ústavě svým etnickým názvem uvedeným až po "makedonském lidu", což naznačovalo, že jsou občany druhé třídy.

Při posledním sčítání obyvatel v roce 1994 tvořili Romové 2,3 procenta z 2,1 milionu obyvatel. Romští političtí činitelé tvrdí, že dnes jich je už osm procent. 

"Už před vyhlášením ústavních změn měli Romové v Makedonii lepší postavení než kdekoli jinde, byli uznáváni jako menšina," říká Harald Schenker z mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v Makedonii.

Romská komunita ve Skopji
Téměř 85 procent makedonských Romů žije v okrajové čtvrti hlavního města Skopje známé jako Suto Orizari. Její obyvatelé ji označují za největší čistě romskou obec na světě s romským starostou a s Romy převažujícími v místní radě.  "V Suto Orizari byla romština zavedena jako oficiální jazyk na úřadech a všechny dokumenty jsou dvojjazyčné," říká Schenker.

Romové řídí v Suto Orizari dvě televizní stanice.

Televizi Sutel, což je hlavně vzdělávací a hudební stanice s multietnickým personálem, vlastní šestatřicetiletý populární starosta Nezdet Mustafa.

Zoran Dimov zase řídí nezávislou romskou televizi BTR, romské noviny a vydává také časopisy pro ženy a děti. "BTR prosazuje už deset let skutečné kulturní hodnoty romského lidu. To je náš příspěvek k boji proti předsudkům o Romech," řekl Dimov.

"V našich novinách mají Romové šanci číst ve svém romském jazyce a učit se mu. Tímto způsobem se může zachovat v písemné formě," uvedl šéfredaktor Muarem Ramus.

Vysílání v romštině má také makedonská státní televize.

Romské rozhlasové stanice vysílají nejen ve Skopji, ale i ve dvou dalších městech.

Postavení Romů se stále zlepšuje 
Podle Elvise Aliho, koordinátora romských programů Open Society Institute, se postavení Romů v posledních dvou letech významně zlepšilo.

V roce 1993 bylo na univerzitu ve Skopji přijato devět Romů. Letos jich bylo už 80.

Velkou roli v pomoci Romům hrají nevládní organizace, jichž v Makedonii působé více než 70. Jejich hlavní pozornost se soustřeďuje na vzdělání. Loni věnoval Open Society Institute na různé vzdělávací a mediální projekty Romů téměř půl milionu dolarů.

V Makedonii jsou registrovány čtyři romské politické strany a v parlamentu je jeden Rom.

Největší nezaměstnanost
Navzdory mnoha výhodám je kolem 90 procent makedonských Romů oficiálně nezaměstnaných, což je dvakrát více než celostátní průměr v této bývalé jugoslávské republice.  Ačkoli makedonští Romové netrpí otevřeně diskriminací jako jejich soukmenovci kdekoli jinde, mnoho z nich žije bídně. Žebráci a umývači oken aut na křižovatkách jsou většinou Romové - ženy nebo děti, kterým není často ani deset let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video