Mafiána Gottiho skolila ve vězení rakovina

Ve vězeňské nemocnici ve Springfieldu ve státě Missouri zemřel jeden z nejznámějších amerických mafiánů John Gotti. Soudní zdroje oznámily, že 61letý Gotti zemřel na rakovinu hrtanu. Gotti, jemuž se přezdívalo i "Teflonový don", protože byl při mnoha procesech osvobozen, byl nakonec odsouzen v roce 1992. Porota ho tehdy za mimořádných bezpečnostních opatření odsoudila za vydírání a šest vražd na doživotí.

Mezi řadou jeho obětí byl v roce 1985 i Paul Castellano, kterého pak Gotti nahradil v čele mafiánské rodiny Gambinů. Gotti pak byl až do svého zatčení šest let nejznámějším americkým mafiánem a někteří američtí soudničkáři o něm tvrdili, že byl nejvýznamnějším gangsterem po Al Caponovi. Objevil se i na první stránce časopisu Time a byl považován za zločince, na něhož zákon nedosáhne.

Nakonec se jeho osudem stal nejbližší spolupracovník Sammy Gravano, který byl s Gottim zatčen a nakonec se rozhodl svědčit pro obžalobu.

Gotti údajně i při svém věznění v podzemní cele ve věznici v Marionu ve státě Illinois dále ovládal klan Gambinů prostřednictvím nejmladšího syna Johna. Ale i John Gotti junior byl nakonec zatčen a za korupci, vydírání a podvody odsouzen k 61 a půl roku vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video