Po palubě létaly věci. Při turbulencích nad Atlantikem se zranilo 12 lidí

  • 71
Dvanáctihodinový transatlantický let na lince z Madridu do Buenos Aires ve středu přerušily silné turbulence, které kromě cestujících zaskočily i personál letadla. Dvanáct lidí se zranilo, tři z nich byli po přistání převezení do nemocnice na pozorování.

Let R1133 společnosti Aerolíneas Argentinas, který odstartoval 18. října večer z Madridu, se dostal do potíží zhruba po sedmi hodinách letu. Dvoumotorový Airbus A330-200, jenž měl namířeno na letiště Ezeiza v Buenos Aires, zasáhly neobvykle silné turbulence, informovala stanice CNN.

Podle jednoho z cestujících, který sdílel svůj zážitek na Twitteru, nebyli cestující upozorněni, aby si zapnuli bezpečnostní pásy. „Začaly turbulence, a nikdo nám nic neřekl, prostě jsme letěli. Dokonce i letušky skončily na zemi,“ napsal.

Společnost Aerolineas Argentinas však ve svém prohlášení uvedla, že „podle informací poskytnutých posádkou byla ihned rozsvícena světla bezpečnostních pásů a bylo vydáno příslušné oznámení“. Cestující, kteří utrpěli nějaké zranění, tak v okamžiku turbulence neměli podle společnosti zapnutý pás.

Aerolinky pak dodaly, že tři lidé museli být po přistání letadla v Buenos Aires umístěni do nemocnice na pozorování, dalších devět jich zdravotníci ošetřili s lehkými zraněními.

Většina pasažérů však na Twitteru uvedla, že je turbulence překvapily. Letadlo se dle jejich slov zvedalo a zase klesalo, přičemž po celé palubě létaly věci.

Letecká společnost uvedla, že v době turbulencí se letadlo nacházelo nad Atlantickým oceánem. „Kontrola letadla neprokázala žádné významné poškození jeho konstrukce,“ dodala společnost.

VIDEO: Letadlo čelilo nad Pacifikem silným turbulencím, zranilo se 37 lidí

Náhlá turbulence postihla před třemi roky také letadlo společnosti Air Canada. Let z Kanady do Austrálie museli tehdy přerušit, a přistát v Honolulu. Podle informace agentury Reuters se tehdy zranilo několik desítek lidí.

12. července 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video