Letoun české firmy Smartwings mířící do Egypta nouzově přistál v Budapešti

  • 175
Letoun české společnosti Smartwings, který mířil z Budapešti do egyptského letoviska Hurgady, se musel ve čtvrtek krátce po startu vrátit zpátky a nouzově přistát na letišti v maďarské metropoli. Ukázalo se, že měl poškozený podvozek.

Letoun bezpečně přistál a nikdo nebyl zraněn. Stroj typu Boeing 737-400 měl na palubě 151 cestujících a devět členů posádky. Jednalo se o charterový let 7O 5298 pro maďarské cestovní kanceláře.

„Posádka letounu se rozhodla pro návrat na letiště v Budapešti z důvodu podezření na poškození pneumatiky podvozku během vzletu,“ uvedla mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková a doplnila, že posádka jednala v souladu s přísnými bezpečnostními a provozními předpisy společnosti. 

„Na tento let z Budapešti do Hurghady jsme nasadili jiné letadlo, které je na cestě do cílové destinace,“ řekla Dufková. 

Letoun, který se musel vrátit do Budapešti, měl podle portálu airportal.hu registrační značku UR-CNP. Podle internetových databází má Smartwings od 1. června stroj pronajatý od ukrajinské společnosti YanAir, stejný stroj si pronajímala už i během loňské letní sezony. Letadlo bylo vyrobeno v lednu 1989 a za svou třicetiletou kariéru vystřídal řadu uživatelů, nejdéle sloužil u korejských Asiana Airlines a to více než osm let.

Společnost Smartwings musela v březnu odstavit letouny typu Boeing 737 MAX, kterých vlastní sedm. Dalších devět strojů tohoto typu měla původně převzít do léta. Provoz letadel Boeing 737 MAX zakázala po nehodě stejného stroje v Etiopii Evropská agentura pro bezpečnost létání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video