Lenin vydrží další stovku, slíbil kurátor

  • 101
Lenin je věčný. I tak by se dala vyložit slova jednoho z těch, kteří se v Moskvě starají o tělo vůdce světového proletariátu. Pracovník mauzolea tvrdí, že nabalzamovaný Lenin vydrží dalších sto let, možná ještě déle. Jen ho asi bude potřeba převléknout.

V těchto dnech si Rusko připomíná 81. výročí Leninovy smrti. Vladimír Iljič zemřel 21. ledna 1924, bylo mu 54 let. Jeho nabalzamované tělo spočívá v mauzoleu na Rudém náměstí v Moskvě. Dodnes je vyhledávaným cílem turistů.

Mauzoleum ustálo tlaky, které na konci Sovětského svazu požadovaly odstranění těla bolševického idolu. Leninova mrtvola je prý navíc stále ve výborném stavu.

"Tělo vůdce revoluce je ve výborném stavu. Pokud se mu dostane řádné péče, může v mauzoleu zůstat dalších sto let, možná ještě déle," řekl agentuře Itar-Tass Jurij Denisov Nikolskij, jeden z expertů, který se o tělo stará.

Podle jeho slov odborníci zanedlouho mauzoleum na čas uzavřou, aby mohli Leninovy ostatky prozkoumat. "Neočekáváme žádné výrazné změny. Je ale možné, že vůdce světového proletariátu budeme muset převléknout," řekl Nikolskij.

Leninovo mauzoleum, monumentální stavba z červené žuly, zůstává podle agentury Reuters jednou z nejvýznamnějších pamětihodností Moskvy. A to i přesto, že už z jeho střechy nesledují vládci Kremlu vojenské přehlídky.

Tělo Vladimíra Iljiče Lenina v moskevském mauzoleu.

Tělo Vladimíra Iljiče Lenina v moskevském mauzoleu.

Vchod do Leninova mauzolea v Moskvě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video