ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Na západě Rakouska zemřeli pod lavinou dva muži, po dalších se pátrá

  • 0
Na západě Rakouska zemřeli pod lavinou dva muži. Jednoho zasypala v pátek lavina ve vorarlberském údolí Kleinwalsertal.V sobotu v údolí Zillertal zahynul mladík z Nového Zélandu. V tyrolské obci Sankt Anton am Arlberg navíc po dvou dalších pátrají.

Agentura APA píše, že 17letý lyžař z Nového Zélandu v oblasti Zillertalu jel na lyžích v prostoru mimo sjezdovky. Více informací o něm policie nezveřejnila.

V údolí Kleinwalsertal se lavina utrhla už v pátek večer. Muže mezi 50 a 60 lety nalezli dnes dopoledne pod sněhem mrtvého. Záchranáři v Sankt Antonu z vrtulníku zahlédli lavinové vyhledávače dvou lidí, po kterých začali pátrat už dopoledne. Akci ale museli zakrátko přerušit kvůli vlastní bezpečnosti.

Ve středisku Warth am Arlberg se horské službě podařilo zpod laviny zachránit 15letého lyžaře, který jezdil ve volném prostoru. Pod masou sněhu byl čtvrt hodiny. Záchranáři ho odvezli do nemocnice.

Sedmnáct sesuvů

V Tyrolsku v sobotu zatím zaznamenali 17 sesuvů lavin, v devíti případech se to nějak dotklo lidí, několik jich utrpělo zranění.

Zvlášť v západorakouských spolkových zemích Vorarlbersko a Tyrolsko je lavinové nebezpečí nyní vysoké, a to kvůli intenzivnímu sněžení a silnému větru. Ve vyšších polohách platí čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí a horská služba zejména nezkušeným sportovcům vzkazuje, aby nejezdili mimo sjezdovky. V neděli by se mělo riziko opět snížit.

Tyrolská horská služba vyzvala lyžaře k obezřetnosti. Už v pátek přišel v tyrolském údolí Ötztal pod lavinou o život 32letý lyžař z Číny, v okrese Kitzbühel lavina v pátek těžce zranila 15letého chlapce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video