VIDEO: V kuvajtské poušti hoří největší skládka pneumatik na světě

  • 275
Miliony odložených pneumatik na jednom místě jsou k vidění na skládce v kuvajtské poušti u města Al-Džahrá poblíž Perského zálivu. Tu v posledních dnech zachvátil rozsáhlý požár, který představuje ekologickou katastrofu. Pneumatiky se rozkládají na nebezpečné látky, včetně plynů, těžkých kovů a také olejů. Naposledy pneumatiky v poušti hořely v roce 2013.

Obří rozloha největší skládky pneumatik na světě je viditelná i na snímcích Google maps. Přesný počet odložených pneumatik není známý, odhady se pohybují mezi pěti až sedmi miliony kusů.

Ekologické následky požáru jsou nevyčíslitelné. Štiplavý kouř, který ohrožoval celé okolí, totiž obsahuje polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), benzen, styren, fenoly a butadien. Hořící pneumatiky se navíc rozkládají na nebezpečné látky včetně plynů, těžkých kovů a také olej.

Americká ekologická organizace EPA dokonce odhaduje, že průměrná osobní pneumatika při hoření uvolní až dva galony oleje (7,5 litru), který se vsakuje do podzemních a povrchových vod. Následky takového obrovského požáru si tedy kuvajtská poušť pravděpodobně ponese desítky let. Naposledy skládka hořela v roce 2013.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: požár, Kuvajt

Video