(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Kurdský fotbalový tým září ve Švédsku a sní o výhře nad Galatasaray

  • 22
Fotbalový tým Dalkurd FF z městečka Borlänge asi tři hodiny cesty severozápadně od Stockholmu hraje ve Švédsku druhou nejvyšší soutěž. Ovšem velikostí fanouškovské základny předčí i řadu slavných mužstev. Založili jej totiž Kurdové a všichni zástupci tohoto etnika vnímají klub jako národní tým země, která stále čeká na své uznání ve světě.

Fotbalový klub Dalkurd FF založili kurdští imigranti už v roce 2004 a jen na Facebooku má přes 1,5 milionu sledujících. Další miliony mu drží palce alespoň na dálku. Vždyť podle odhadů žije na území Turecka, Iráku, Sýrie a Íránu mezi 25 až 30 miliony Kurdů. V Iráku a Sýrii mají Kurdové své autonomie, avšak chtěli by vlastní nezávislost. 

Logo fotbalového klubu Dalkurd FF

Prozatím svůj stát nemají, a proto ani nemohou mít vlastní národní fotbalové mužstvo. Tak trochu je tak za něj považován právě Dalkurd FF. A je jasné proč. Tým ovládají dva bohatí kurdští mecenáši, tým hraje v barvách kurdské vlajky a název klubu je v logu rozdělen na DAL a KURD, aby každému byla jasná příslušnost ke kurdskému etniku. 

Otec kapitána týmu Pešrawa Aziziho dokonce bojoval v řadách pešmergů, militantní kurdské skupiny, která bojovala proti iráckému diktátorovi Saddámu Husajnovi a nyní svádí boje s Islámským státem. „Můj otec bojoval ve válce mnoho let a já teď pokračuji v jeho boji prostřednictvím fotbalu a ne válčením,“ řekl Azizi britskému listu Guardian.

Dalkurd má svou fotbalovou akademii i v části Iráku, kde žijí Kurdové, a Azizi několikrát navštívil uprchlické tábory i válečnou zónu, kde pešmergové bojovali proti ISIS. Při jedné takové návštěvě jej jeden z bojovníků poznal a řekl mu, ať se vrátí do Švédska a dělá jim radost na fotbalovém hřišti. 

To se mu prozatím daří. Dalkurd hrající na stadionu pro 6 500 diváků už pětkrát postoupil z nižších soutěží a nyní je blízko postupu do nejvyšší švédské soutěže. Největší ambicí klubu a jeho kurdských fotbalistů je ovšem postavit se jednou proti tureckým gigantům Fenerbahce nebo Galatasaray. A slavné týmy ze země, která Kurdy pronásleduje, porazit alespoň na hřišti.

Inspirací je jim příběh jiného švédského klubu. Östersund vyhrál Švédský fotbalový pohár a letos v červenci v předkole Evropské ligy šokoval dvěma výhrami právě nad Galatasaray Istanbul. A jednu z branek dokonce vstřelil hráč kurdského původu Brwa Nouri, kterému před odvetným zápasem v Turecku přicházely výhrůžky smrtí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video