Diskuze

Zemřel kubánský generál Fernádez, odrazil invazi exulantů v Zátoce sviní

Ve věku 95 let zemřel generál José Ramón Fernández, který v roce 1961 odrazil invazi kubánských exulatnů v Zátoce sviní. Penzionovaný brigádní generál vedl také kubánskou vojenskou školu a sehrál klíčovou roli při vytvoření nové armády komunistické Kuby .
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Tenhle chlap hnal Ušáky jako kdysi Žižka kluky s křížem na pláštích. Za mě borecR^

3 6
možnosti
MV

Vrazdil spoluobcany, kteri se pokusili postavit zruinovani sve vlasti bolsevickymi loupezniky. I kvuli nemu zije pres 50% Kubancu v USA a mnozi z nich utekli z toho "raje" s nasazenim vlastniho zivota. Za me zruda. Rv

3 4
možnosti
OU
MM

Líbí se mi eufemizmy a vyložené lži které se i po 58 letech člověk o této akciče dočte v stranickém tisku normalizačního trestně stíhaného komunisty Babiše,. Prý invaze exulantů ;-D

Byla to invaze USA , organizovaná, vymyšlená a placená CIA. nevyloďovali se ani tak exulanti jako Brigada 2506 , což byla vojenská jednotka zřízená a vycvičená CIA, sice do ní najímali převážně kubánské emigranty, ale jejich první nasazení bylo při potlačování občanské války v Guatemale. Cílem celé akce v zátoce Sviní bylo probít se do města, tam ustavit jakože vládu a požádat USA o vojenskou pomoc. Je dojemné pokud USA a nadpisem i idnes básní o nějakých exulantech, ale od kdy mají exulanti k dispozici 6ks bombardérů B-26, odpovím si sám od té doby co se před startem americké výsostné znaky přemalují na Kubánské.

V diskuzi se zmutuje, jak Kenedy odmítl poskytnou leteckou podporu. To opět není pravda, armáda USA leteckou podporu poskytovala, nejlepším důkazem jsou 4 zabití vojenští piloti armády USA ano i jejich letadla přes startem přemalovali na jakože kubánská. To co Kennedy zatrhl byla již otevřená účast letectva a armády USA o kterou měla jakože požádat již ustavená loutková vláda a zatrhl to protože nebyla naděje na úspěch , důvod většina munice, zásob a paliva Brigady 2506 tou dobou již dlela na dně Karibiku kam klesli i se dvěma transportními loděmi CIA a tak situace byla následujíc 1500 lidí z Brigade 2506 skoro bez munice čelilo 25.000 armádě a 200.000 milicionářů. To se prostě nedalo vyhrát. Jinak útoku na Brigade 2506 osobně vele Fidel.

4 3
možnosti
OU
MK

na Kubě bylo tak krásně,

že statisíce lidí riskovalo život na moři , aby mohli z toho pekla komunismu zdrhnout :-P

6 3
možnosti

Kdyby se USA vykaslali na nedemokratickou Monroeovu doktrinu, mohlo byt na svete o fous lepe.

PS: to neni obhajoba zlocinu komunismu

0 4
možnosti
OU

Tak Castrum rezim mel k dokonalosti daleko, ale

1. byl reakci na rezim Batistuv

2. priklon k SSSR nastal az po tom, co ho k tomu svym tlakem donutili USA.

Je otazkou, jak by Kuba vypadala, kdyby na ni USA neustale nevyvijely tlak

14 4
možnosti
VK

přesně tak. Castro k socialismu/komunismu až tak neiklinoval a s USA chtěl mít dobrý vztahy. Bohužel v tý době nebylo možný stát "mezi"...

6 2
možnosti
MK

teď se píšou nekrology masovým vrahům ?

.

3 2
možnosti
Foto

A komu jinemu?Berte to tak, kdyz vyjde nekrokolg, je to oficialni a muzete slavit/truchlit, dle politickeho presvedceni.

1 0
možnosti

s tou invazi - do vnitrich zalezitosti kuby prece nemel pravo nikdo zasahovat, tj ani pravo podporovat emigranty (to je paralela na to, ze se mnozi podivuji, ze jine velmoci podporuji sve tabory)

0 0
možnosti
MK

kdyby se někdo chtěl motat do vnitřních věcí Československa v 48 (mimo rusáky)

tak mu poděkuji

1 1
možnosti
Foto

No, tak má aspoň Fidel s Ernestem v pekle dalšího kámoše do karet.

5 1
možnosti