Ukrajinští vojáci ve městě Izjum asi 125 kilometrů na jihovýchod od Charkova....

Ukrajinští vojáci ve městě Izjum asi 125 kilometrů na jihovýchod od Charkova. (15. dubna 2014) | foto: AP

O Krym jsem chtěl bojovat, ale zakázali mi to, tvrdí ukrajinský exministr

  • 435
Admirál Ihor Teňuch, který byl v roce 2014 krátce ukrajinským ministrem obrany, ve výpovědích v případu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče uvedl, že byl připraven rozpoutat boje o Krym. Politici z rady národní bezpečnosti a obrany však nechali ukrajinské jednotky stáhnout z poloostrova bez toho, aby se postavily ruským vojskům na odpor.

Výňatky z admirálova svědectví zveřejnil Janukovyčův obhájce.

Admirál byl ministrem od 27. února do 25. března 2014. Rusko anektovalo poloostrov po obsazení ruskými vojsky a mezinárodně neuznávaném referendu. Ukrajinské posádky na poloostrově byly zablokovány ruskými vojáky v neoznačených uniformách. Na konci března směli ukrajinští vojáci z poloostrova odejít s částí techniky. 

Podle Kyjeva se na Ukrajinu vrátily asi čtyři tisícovky vojáků, dalších 11 000 se rozhodlo na poloostrově zůstat.

Exministr při výslechu uvedl, že na zasedání rady národní bezpečnosti a obrany 23. března 2014 rezolutně navrhl pokusit se o průlom k obklíčeným posádkám na Krymu. Ale tehdejší šéf prezidentské kanceláře Serhij Pašinskij prohlásil, že je nutné vyslechnout názor i dalších členů rady. 

Současný ministr má jinou verzi událostí

Podle admirála následně vystoupil nynější ministr obrany Stepan Poltorak, který prý navrhl, aby se ukrajinské jednotky „s hrdě vztyčenými prapory“ stáhly z Krymu.

Ministerstvo stoplo atlas. Ukazoval Islámský stát i anektovaný Krym

Sám Poltorak mezitím tuto verzi popřel: na rozhodování o stažení z Krymu se nepodílel, nebyl tou dobou ani členem rady. Protokol s admirálovou výpovědí podle něj svědčí jen o tom, že Teňuch „byl tak vyděšený, že si neuvědomoval, kde je a co je“ - natolik jsou jeho tvrzení nemístná.

Tymošenková: Ani jeden tank nesmí vyjet z kasáren

Proti tomu, aby se o Krym bojovalo, se podle admirála na vzpomínaném jednání rady ostře ohradila expremiérka Julija Tymošenková, kterou podpořil tehdejší premiér Arsenij Jaceňuk. Tymošenková prý argumentovala, že admirál nechápe situaci, že vyprovokuje Rusko k válce jako gruzínský prezident Michail Saakašvili, který prohrál boj o provincie ovládané separatisty, a že se nelze zajímat jen o Krym a opomíjet Ukrajinu jako celek.

Napětí na Krymu v roce 2014

„Nemáme právo opakovat jeho (Saakašviliho) chyby. Ani jeden tank nesmí vyjet z kasáren, ani jeden voják se nesmí chopit zbraně, protože to bude znamenat porážku,“ varovala Tymošenková podle admirála. Jaceňuk pak podle něj shodil ze stolu i admirálovy návrhy vyslat na Krym vládní komisi. Ministr také marně navrhoval rozmístit vojska na východu Ukrajiny, kde následující měsíc vypukl konflikt s proruskými separatisty.

Teňuch nezískal pro své návrhy podporu, a tak na protest proti vzdání se Krymu bez boje odstoupil.

Anexi Krymu ukrajinští vojáci prakticky nekladli odpor, vše se odehrálo téměř bez krveprolití. Janukovyč, který v únoru 2014 utekl do Ruska, je v Kyjevě souzen v nepřítomnosti za vlastizradu.

Archivní video: 

4. března 2014

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video