Muž v ochranné roušce se prochází po ulici ve vietnamské Hanoji. (10. března...

Muž v ochranné roušce se prochází po ulici ve vietnamské Hanoji. (10. března 2020) | foto: Reuters

Ve Vietnamu je nově nakažený i Čech. Měl se nakazit v Česku od Itala

  • 7
Vietnam má dalších pět lidí nakažených koronavirem, mezi kterými je také jeden český občan. Oznámilo to v sobotu vietnamské ministerstvo zdravotnictví. V zemi je tak už 53 nakažených. Mezi nově oznámenými případy je rovněž jeden Brit, ostatní jsou Vietnamci. Čech se podle místních úřadů nakazil už v Česku, kde se setkal s Italem.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že muž je v lékařské péči v Ho Či Minově Městě. „Je to první případ našeho občana, který má mimo republiku pozitivní nález,“ uvedl. České velvyslanectví již muže kontaktovalo, jeho pracovníci mu poskytují například pomoc s tlumočením. 

Podle stránek vietnamské vlády se Čech koronavirem nenakazil ve Vietnamu, ale přivezl si ho už z České republiky, kde byl v kontaktu s italským občanem. Podle vietnamských úřadů Čech přicestoval do země 10. března, cestou přestupoval v katarském Dauhá.

První příznaky nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, začal Čech podle místních úřadů pociťovat 13. března. 

S kašlem a únavou se proto dobrovolně dostavil na lékařkou kliniku, odkud ho zdravotníci převezli do městské nemocnice pro tropické nemoci, kde mu lékaři koronavirus diagnostikovali a začali s jeho léčbou. 

Už v lednu byl ve vietnamském městě Danang hospitalizován český občan s podezřením na nákazu koronavirem. Koncem ledna byl však z nemocnice propuštěn. Petříček tehdy řekl, že testy byly negativní a že Čech virem nakažen nebyl.

Vietnam nepovolí vstup lidem, kteří navštívili Schengen

Podle sobotní zprávy vietnamského ministerstva zdravotnictví jsou nové případy z Hanoje, Ho Či Minova Města a několika míst v severním a středním Vietnamu.

Kromě 53 potvrzených případů je ve Vietnamu 94 lidí v karanténě kvůli podezření z nákazy. Z nemoci COVID-19 se ve Vietnamu vyléčilo zatím 16 lidí.

Vietnam v sobotu oznámil, že nebude povolovat vstup lidem, kteří pobývali v minulých dvou týdnech v zemích schengenského prostoru a Británii. 

Země také přerušila vydávání víz cizincům po jejich příjezdu do Vietnamu. Opatření jsou na 30 dní a jsou podobná těm, která vyhlásil také Hongkong, Kambodža a Turecko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video