Člen španělské pohotovostní vojenské jednotky se připravuje na dezinfekci. (25....

Člen španělské pohotovostní vojenské jednotky se připravuje na dezinfekci. (25. března 2020) | foto: Reuters

Španělsko má přes 4 000 obětí koronaviru, prodloužilo nouzový stav

  • 17
Počet obětí koronaviru ve Španělsku překročil 4 000. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo 655 úmrtí za posledních 24 hodin. Nákaza se už potvrdila celkem u 56 188 lidí. Španělský parlament ve středu v noci prodloužil do 11. dubna stav nouze. V zemi tak bude například dále platit výrazné omezení pohybu lidí.

Počet úmrtí z řad nakažených ve Španělsku je za posledních 24 hodin nižší, než ministerstvo zdravotnictví hlásilo ve středu, kdy za předchozí den vzrostl počet obětí o 738, což byl dosud nejvyšší denní nárůst. 

Případů nákazy ale ke čtvrtku za 24 hodin přibylo 8578. To je více než o den dříve, kdy to bylo 7937 nových potvrzených případů, což byl nejvyšší denní nárůst v absolutních číslech za 24 hodin.

Ve Španělsku se první případ nákazy koronavirem potvrdil 31. ledna na Kanárských ostrovech u německého turisty. 

Nejvíce výskytů infekce zaznamenal madridský autonomní region, kde se dosud potvrdilo skoro 17 200 případů nákazy. Na 2 090 infikovaných v tomto regionu už zemřelo, což je zhruba polovina všech obětí ve Španělsku, a téměř 3 900 lidí se v madridském regionu uzdravilo.

Druhým nejhůře zasaženým regionem je Katalánsko, kde se koronavirus potvrdil u téměř 11 600 lidí a kde zemřelo 672 nakažených. Španělsko je v současnosti čtvrtou zemí nejvíce zasaženou koronavirem po Číně, Itálii a USA.

Je to zlý sen, říká španělský premiér

Španělský premiér Pedro Sánchez podle agentury DPA v parlamentu v noci na čtvrtek mluvil o „zlém snu“, který ale „brzy skončí“ a jeho vláda pro to prý udělá všechno. Prodloužení stavu nouze zákonodárci schválili po jedenáctihodinovém jednacím maratonu, proti se nevyslovil nikdo z nich.

Španělské úřady doufají, že epidemie díky přísným opatřením dosáhne vrcholu již tento týden. Španělé od 15. března smějí z domova vycházet jedině do práce, k lékaři a na nákup nejnutnějšího zboží.

V Itálii a ve Španělsku virus „kosí“ zdravotníky. Tvoří desetinu nakažených

Ven mohou také tehdy, když se to týká péče o děti, staré lidi, nebo osoby odkázané na pomoc jiných. Povolené je také venčení psů. 

Na rozdíl třeba od Česka se ale Španělé nesmějí vydávat na zdravotní procházky do přírody. V zemi jsou otevřené jen obchody se zbožím běžné potřeby, jako jsou potraviny, lékárny, banky nebo čerpací stanice.

To, zda lidé restriktivní opatření dodržují, kontroluje policie a za jejich porušení hrozí vysoké pokuty, nebo dokonce vězení. Španělsko je v Evropě po Itálii v současnosti koronavirem nejvíce zasaženou zemí.

24. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video