Kontaminovaná řeka Sung-chua zkomplikovala život několika milionům lidí.

Kontaminovaná řeka Sung-chua zkomplikovala život několika milionům lidí. - Kontaminovaná řeka Sung-chua zkomplikovala život několika milionům lidí. | foto: Reuters

Kontaminovaná řeka spláchla čínského „ministra“

  • 7
Šéf čínského státního úřadu ochrany životního prostředí rezignoval. Reagoval tak na ekologickou katastrofu na řece Sung-chua, do které uniklo 100 tun benzenu z chemického závodu ve městě Ťi-lin. Vysoký úředník je obviňován z toho, že se snažil událost utajit.

Po ekologické havárii zůstalo v postižené oblasti bez vody několik milionů lidí. Událost navíc zvýšila napětí ve vztazích s Ruskem, kam řeka chemikálii unáší.

Podle pátečních zpráv se 80 kilometrů dlouhá skvrna nadále prodlužuje a její postup zpomaluje mrazivé počasí. Podle posledních zpráv již dospěla do města Talian-che. Radnice uzavřela vodovod i školy. Odstávka by měla trvat nejméně dva dny.

K ruské hranici má skvrna dospět kolem 11. prosince. Řeka Sung-chua se vlévá do Amuru. Čína se Rusku za havárii i následné komplikace omluvila. Teď navíc poslala Rusku 150 tun aktivovaného dřevěného uhlí na filtraci kontaminované vody z řeky.

Dalších třicet tun dřevěného uhlí směřuje z jiných částí Ruska. Do ruského Chabarovska by měli dorazit i čínští experti. Chabarovsk je s téměř 600 tisíci obyvateli největším ruským městem, které skvrna ohrožuje.

"Připravujeme se na nejhorší pro případ, že budeme muset uzavřít kohoutky," řekla mluvčí vlády Chabarovské oblasti Natalija Ziminová.

Experti varují před dlouhodobými důsledky havárie vzhledem k tomu, že polovinu z celkových sto tun jedovatých látek již vstřebalo koryto řeky, z něhož se budou chemikálie postupně uvolňovat.

Další problém může prý přijít s jarním táním ledů nasáklých benzenem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video