Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Moře u Austrálie vyplavilo stovky balíčků s kokainem. Nesbírejte je, varuje policie

  • 8
Australská policie vydala varování, aby obyvatelé oblasti mezi Sydney a Newcastlem nehledali v moři balíčky s kokainem. Ty se na tamních plážích začaly objevovat minulý týden. Policie vyšetřuje, odkud se tam vzaly, a varuje, že za ponechání si takového balíčku hrozí až doživotní vězení.

Informoval o tom server australské stanice ABC, podle něhož musela pobřežní hlídka tento týden už zachraňovat dva lidi, kteří se snažili pro takový balíček doplavat.

Zoufání v Kolumbii, koka už nejde na odbyt. Pěšáci narkobyznysu chudnou

„Pokud u někoho takový balíček najdeme, hrozí mu 25 let vězení až doživotí, protože je to velké množství drogy,“ varoval detektivní inspektor Jason Weinstein. „Zatím také nevíme, jaké kvality droga v těchto balíčkách je, zda není s něčím smíchaná,“ dodal. Podle něj panuje stále mnoho neznámých v tomto případu.

Balíčky s kokainem začali na plážích na australském jihovýchodním pobřeží lidé nacházet minulý týden. Mezi prvními našel jeden kolemjdoucí 39 balíčků kokainu na pláži v oblasti Magenta, asi sto kilometrů severně od Sydney. Byly pokryty korýši, což naznačuje, že v moři byly déle. Jak dlouho to bylo, policie neví. Dosud se u pobřeží mezi Newcastlem a Sydney našlo 124 kilogramových balíčků kokainu.

Policie se domnívá, že drogy pochází z Jižní Ameriky. Podle Weinsteina mohla být zásilka připevněna k trupu nákladní lodi pod vodou a uvolnila se kvůli rozbouřenému moři v posledních týdnech.

Austrálie patří k zemím s největší spotřebou metamfetaminu, kokainu a marihuany, vyplývá podle agentury EFE z loňských údajů australské vlády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video