Raketoplán Discovery - Raketoplán Discovery při návratu z vesmírné mise v roce 1993. | foto: Profimedia.cz

K první misi vynesl Discovery až čtvrtý start

Na svůj první let do kosmu se vesmírný veterán raketoplán Discovery vydal 30. srpna 1984. Během mise se šestičlenné posádce podařilo umístit v kosmickém prostoru tři komerční a telekomunikační satelity a provést ve vesmíru několik vědeckých experimentů.

INFOGRAFIKA: Raketoplán Discovery

První mise Discovery trvala šest dní. Na její start ovšem musel raketoplán čekat pět dní, během nichž byl odlet za hranice atmosféry třikrát zrušen nebo odložen. Ani čtvrtý pokus, který se nakonec podařil, neproběhl úplně bez problémů.

Poprvé byl raketoplán Discovery na startovní rampě ve středisku na Mysu Canaveral připraven 25. června 1984. Devět minut před plánovaným startem ale bylo odpočítávání zastaveno. Technici objevili poruchu záložního řídícího počítače raketoplánu.

O den později byl druhý pokus přerušen pouhých devět sekund před startem. Počítač našel anomálii na motoru číslo 3. Discovery se vrátil do hangáru.

Na rampě nosem k nebi stál Discovery znovu 29. srpna 1984. Tentokrát způsobily odložení startu odchylky v palubním softwaru. O den později Discovery na čtvrtý pokus zamířil do vesmíru. Start ale musel být posunut o šest minut a padesát sekund. Střežený vzdušný prostor v okolí Mysu Canaveral totiž narušilo soukromé letadlo.

Premiérová vesmírná mise Discovery trvala přesně šest dní, padesát šest minut a čtyři sekundy. Po nich raketoplán 5. září 1984 přistál na letecké základně Edwards v Kalifornii. Od té doby se do vesmíru ještě devětadvacetkrát vrátil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video