VIDEO: Parodie Mayové? Juncker se nakrucoval u řečnického pultíku

  • 107
Krátkým tanečkem uvedl Jean-Claude Juncker svůj pondělní projev k Evropskému výboru regionů. Mluvčí Evropské komise odmítá, že by šlo o vtip namířený proti britské premiérce Therese Mayové, která minulý týden na stranické konferenci trsala na zvuky skupiny ABBA.

Junckerův moment taneční improvizace přišel poté, co se chystal začít mluvit k sálu v Bruselu, avšak zahájení projevu musel na chvíli odložit, protože z reproduktorů stále zněla hudba. 

Předseda EK nejdříve zaraženě vzhlédl od svých poznámek, pak pozvedl ruce a několikrát se zavlnil do rytmu. Hudba ihned skončila, k hlasitému smíchu publika to ale stačilo. Juncker reagoval širokým úsměvem.

Britská premiérka minulý týden před proslovem v Birminghamu vtančila na pódium za zvuku hitu Dancing Queen kapely ABBA. Šlo o sebeironickou reakci na posměšné komentáře, které se vyrojily během její srpnové cesty po Africe, v rámci níž se vícekrát pokusila zapojit do tance s tamní mládeží.

„Opravdu Juncker při projevu k výboru regionů zesměšňuje tanec Mayové na (píseň) ABBA? Já říkám, že ano,“ hodnotil na twitteru bruselský zpravodaj britského deníku The Daily Telegraph James Crisp.

„Klid Jamesi. Jaký by to byl život bez písní nebo tance?“ reagoval mluvčí EK Margaritis Schinas, přičemž použil frázi ze skladby Thank You for the Music právě od ABBA. „Nebylo to namířeno proti nikomu, (byla to) improvizace v momentě, kdy stále hrála hudba a on nemohl začít hovořit,“ dodal Schinas s tím, že Juncker respektuje Mayovou a dokazuje to veřejnými výroky i konkrétními kroky.

3. října 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video