Jihokorejský velvyslanec Kim Tae-jin (5. května 2020) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Poučili jsme se z MERS a respektovali pravidla, říká jihokorejský diplomat

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Základem boje proti covidu-19 bylo rozsáhlé testování a rychlé trasování nakažených, takže nemusely přijít přísné zákazy, říká jihokorejský velvyslanec v Česku Kim Tae-jin. Dále vysvětluje, jaké ponaučení si jeho země vzala z nákazy MERS a jak zkrotila koronavirovou epidemii, která vypukla v lednu. „Lidé hlavně zachovali klid a nepanikařili,“ říká.

Na Jižní Koreu míří ze všech stran chvála za to, jak se jí podařilo zkrotit koronavirovou nákazu. Jak důležitá byla rychlá reakce?
Onemocnění covid-19 se často projevuje mírnými příznaky, někdy nemá dokonce žádné. Zaměřili jsme se tedy na podchycení nákazy preventivním testováním a trasováním, stejně jako na co nejvčasnější léčbu. Pacienti zpočátku putovali do nemocnic, aby se zabránilo šíření viru. Později se ukázalo, že ani nejlepší zdravotnický systém takový nápor nezvládne. Ve snaze zajistit péči pro nejkritičtější případy byli pacienti rozděleni do čtyř kategorií, v nichž se jim dostalo odpovídající léčby. Pro boj s epidemií bylo vyčleněno 67 nemocnic. Výsledkem je velmi nízká úmrtnost. (254 mrtvých v zemi s více než padesáti miliony obyvatel – pozn. red.) Počet nakažených od konce února klesá, od poloviny března počet uzdravených převyšuje počet nově potvrzených případů.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video