Čekání na japonský železniční spoj

Čekání na japonský železniční spoj | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

Slimák v Japonsku vyřadil z provozu 26 vlaků. Hledali ho týdny

  • 62
Zrušení či zpoždění desítek vlakových spojů měl na svědomí slimák, který vlezl do elektrického drážního zařízení na jihojaponském ostrově Kjúšú. V rozvodech způsobil zkrat a následný výpadek postihl 12 000 cestujících. Uškvařeného viníka našli až po týdnech.

V Japonsku známém efektivitou přesných dopravních systémů způsobil slimák chaos. Železniční společnost JR-Kjúšú, která je hlavním dopravcem v oblasti a provozuje i rychlovlaky šinkanzen, musela zrušit 26 spojů a další zpozdit.

Zaměstnanci JR-Kjúšú pátrali po viníkovi a mluvčí firmy po několika týdnech oznámil, že našli zařízení rozvodné sítě u kolejnic, které výpadek zapříčinilo. 

„Vysledovali jsme zařízení zodpovědné za výpadek proudu… Zpočátku jsme mysleli, že to, co je uvnitř, je brouk, ale ukázalo se, že to byl mrtvý slimák,“ citoval mluvčího deník The Japan Times.

Podle listu se plž uškvařil, když svou přítomností zařízení vyzkratoval. Mluvčí případ označil za sporadický. „Často máme problémy s vysokou zvěří, která se sráží s vlaky, ale ne se slimáky,“ doplnil.

Firma sdělila, že zkontrolovala podobná zařízení v oblasti a nezjistila, že by i do nich nějaký slimák pronikl.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video