Izraelský premiér Benjamin Netanjahu referoval na schůzi vlády o své cestě do...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu referoval na schůzi vlády o své cestě do Londýna. (8. září 2019) | foto: AP

Volební prohře navzdory. Izraelskou vládu má sestavit opět Netanjahu

  • 54
Izraelský prezident Reuven Rivlin požádal dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua, aby sestavil i příští vládu. Informovala o tom jeho prezidentská kancelář. Netanjahuova pravicová strana Likud přitom v nedávných volbách dosáhla slabšího výsledku než její hlavní rival, středové uskupení Modrá a bílá.

„Rozhodl jsem se dát vám příležitost sestavit vládu,“ řekl prezident Rivlin premiérovi. „Úkol přijímám,“ uvedl Netanjahu. Nyní bude mít 28 dnů na to, aby sestavil vládu, případně může prezidenta požádat o dvoutýdenní prodloužení této lhůty. Pokud bude nyní politik úspěšný, stane v čele izraelské vlády už popáté.

Podle agentury Reuters Netanjahua však nečeká snadný úkol, protože se mu po volbách z minulého týdne nepodařilo vyjednat si ve 120členném parlamentu většinu.

Netanjahuovi se podařilo získat hlasy 55 poslanců, aby získal věšinu, potřebuje ještě šest dalších. Jeho hlavnímu rivalovi a lídrovi hnutí Modrá a bílá Bennymu Gantzovi se doposud podařilo získat o jednoho poslance méně.

Ve volbách ze minulého týdne podle oficiálních výsledků Modrá a bílá zvítězila se 33 poslaneckými mandáty před Likudem, který získal 32 poslaneckých mandátů.

Prezident vyzval k sestavení velké koalice

Prezident Rivlin Netanjahuovi a Gancovi navrhl, aby spolu sestavili velkou koalici s rovnocenným rozdělením moci. „Lid si nepřeje další volby, na tom panuje shoda,“ připomněl Rivlin s tím, že „bez kompromisu žádná vláda nebude“. Cenu za to by pak podle něho zaplatili občané.

Netanjahu řekl, že vzhledem k výzvám, jakým Izrael čelí, zejména ohrožení ze strany Íránu, je nutností vláda jednoty a národní smíření. „Máme za sebou tvrdý volební boj a musíme národ sjednotit,“ vyzval.

Nicméně Ganc podle agentury AP spolupráci s Netanjahuem zřejmě odmítl kvůli jeho problémům se zákonem; pravicový politik v několika případech čelí podezření z korupce a podvodu. „Modrá a bílá, kterou vedu, nesouhlasí s tím, aby byla ve vládě, jejíž lídr čelí závažnému obvinění,“ řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video