Nevhodná munice, zbytečné civilní oběti. Izrael přiznal chybu při útoku

  • 43
Při útoku na tábor Maghází v Pásmu Gazy, při kterém podle palestinských úřadů zemřelo v neděli nejméně 70 lidí, se stala chyba. Výsledky předběžného vyšetřování izraelské armády ukázaly, že špatný výběr munice použité při úderu vedl k rozsáhlému počtu obětí nezapojených do bojů. Izraelská armáda tvrdí, že se při svých úderech snaží počty zabitých civilistů omezit.

Podle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví, nad nimž má v Pásmu Gazy kontrolu hnutí Hamás, zemřelo při úderu v táboře Maghází nejméně 70 lidí.

Podle palestinských úřadů úder zasáhl blok obytných budov, kde se nacházel velký počet lidí. Palestinské úřady ve svých údajích nerozlišují mezi civilisty a příslušníky ozbrojených organizací.

Představitel izraelské armády ve vysílání izraelské veřejnoprávní televize řekl, že se stala chyba ve výběru munice použité v nedělním úderu na palestinský tábor. Typ munice podle vyšetřování letectva neodpovídal typu cíle.

„Předběžné vyšetřování ukázalo, že během útoku byly poničeny také okolní budovy, které sousedily s cílem úderu,“ uvedl tiskový obor izraelské armády. Kvůli tomu úder dopadl i na osoby, na které nebyl veden, čehož izraelská armáda podle svého prohlášení lituje. Podobně se vyjádřil tiskový obor armády i v prohlášení pro stanici BBC. V něm armáda tvrdí, že si chce vzít z chyby ponaučení.

Izrael čelí mezinárodní kritice za velký počet obětí úderů v Pásmu Gazy. Těch je podle úřadů kontrolovaných hnutím Hamás, proti kterému Izrael bojuje, přes 21 tisíc. Údaj však nelze nezávisle ověřit.

Izrael tvrdí, že Hamás působí v hustě obydlených oblastech, využívá civilní infrastrukturu, jako jsou nemocnice či školy pro své bojové účely, a používá civilisty jako štíty. Palestinské hnutí to však odmítá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video