Klavíristu Wladyslawa Szpilmana ve filmu Pianista ztvárnil herec Adrien Brody.

Klavíristu Wladyslawa Szpilmana ve filmu Pianista ztvárnil herec Adrien Brody. | foto: Profimedia.cz

Izrael ocenil kapitána wehrmachtu, který zachránil pianistu

Izrael ocenil posmrtně kapitána německé armády z 2. světové války Wilma Hosenfelda jako "spravedlivého mezi národy", protože v dobách nacistického ničení varšavského ghetta zachránil židovského klavíristu Wladyslawa Szpilmana. Hosenfeldův příběh se stal známým díky filmu Romana Polanského Pianista.

Ocenění Wilmu Hosenfeldovi udělil památník holokaustu Jad Vašem, který sídlí v Jeruzalémě, a převezme ho pět potomků bývalého kapitána.

Hosenfeld byl povolán do wehrmachtu krátce před začátkem druhé světové války v roce 1939. Od roku 1940 sloužil v okupované Varšavě jako důstojník zodpovědný za sport a kulturu.

Během povstání ve varšavském ghettu v létě 1944 se podílel na výsleších uvězněných. Když v troskách náhodně objevil klavíristu Szpilmana, umožnil mu se ukrýt, poskytl mu deky a potraviny. Po válce byl Hosenfeld v SSSR odsouzen na doživotí, v roce 1952 zemřel v sovětském vězení.

Pracovníci památníku Jad Vašem měli již dlouho k dispozici výpovědi jak Szpilmana, tak dalšího židovského přeživšího, že jim Hosenfeld pomohl. Příslušná komise však váhala s jeho oceněním, dokud se neobjasní, zda se nepodílel i na krutostech ve varšavském ghettu.

Teprve nový materiál, mimo jiné Hosenfeldův deník a dopisy jeho ženě, "názorně prokázaly důstojníkovo důsledné odmítání nacistické politiky vůči Židům".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video