Diskuze

Italský senátor dostal 18 měsíců, ministryni přirovnal k orangutanovi

Na rok a půl má jít do vězení italský senátor za protiimigrační Ligu Roberto Calderoli. Soud ho za mříže poslal za to, že v roce 2013 první černošskou ministryni země přirovnal k orangutanovi. Calderoli se může proti rozsudku odvolat. Informoval o tom list La Repubblica.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AB

A28l73e60š 46B80l77á77h95a

16. 1. 2019 23:32

Já furt přemýšlím, jaký názor na takovéto záležitosti zaujmout. Rasismus typu všichni cikáni kradou, všichni muslimové jsou teroristi apod. opravdu nesnáším, je fakt potřeba lidi posuzovat individuálně. A zrovna tak nesnáším, když se naopak za některými věcmi automaticky vidí rasismus, paušálně. Třeba přirovnávání ke zvířatům je v lidské mluvě více než běžná záležitost... "Ty krávo, to je kočka a já osel jsem ji nechal tomu praseti Frantovi, jsem fakt vůl." Malé dítě, které všude leze přirovnáváme k opici. Někdo je kráva, slepice, slizký jako had atd. atd. A zrovna třeba to označení malého dítěte jako opice, je to negativní? Vždyť se říká se on je chytrý jako opice. Bude-li takto označeno bílé dítě, je to ok. Když mu dám tričko s nápisek "nejhustější opice v džungli", je to ok, ale dejte to tričko na malýho černouška. A ejhle je to rasismus. Jak to? Kdo je rasista? Ten kdo nedělá rozdíl v rasách a někdy to tričko dá na bělocha a nemá problém ho dám třeba na žluťocha, rudocha nebo černocha? Nebo ten, kdo za tím, že do toho trička byl oblečen černoušek, vidí rasismus? Podle mě je to jasně ten druhý, co dělá rozdíly v rasách kvůli barvě pleti a považuje černouška za nějakou hloupou opici.

A teď se tak sám sebe ptám, jak vnímat tento případ v článku. Kdyby ta ministryně byla bílá (s malým b ;-)), tak asi nikdo nemá problém nebo jo? A u černošky mu to vadí? Tak kdo je rasista? A co tím ten senátor chtěl říct, že paní nepatří k nejbystřejším? Nebo, že fyzicky připomíná orangutana? Jo, to asi bude ono. A je přirovnání fyzického vzhledu ke zvířeti rasismus? Jako třeba kdyby mě někdo přirovnal k orangutanovi, a je mi úplně jedno, jestli to bude běloch nebo černoch, tak mě to spíš potěší a pobaví. Jasný, že u ženský je to asi urážlivé označení, ale rasismus a ještě za to dostat kriminál? Kloním se teda k názoru, že to je docela přehnané a vyvolané současnou hysterií.

0 0
možnosti
JB
AK

V anglických zdrojích k tomu dodávají: " Rulings in Italy are not considered definitive until the appeals process had been exhausted and prison terms of under two years are usually suspended."

Neboli že mu odvolací soud nejspíš trest změní na podmíněné odnětí svobody, a dokud nerozhodne, nebere se rozsudek jako definitivní.

0 0
možnosti
LS

No p. senátor nejspíš v životě orangutana neviděl.:-P

0 1
možnosti
Foto

H68o71n74z20a 22Š97u58p

15. 1. 2019 14:59

Neurážejte orangutany. ;-)

1 0
možnosti
RP

Hlavně, že je v pořádku, když Trumpa přirovnávali k orangutanovi. To lidově, ech čoto tárám, liberálně demokratická pakáž hýkala blahem....

16 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
11 1
možnosti
JL

J34a88n 51L21u93k75á30š

15. 1. 2019 11:22

Napr. za prezidenstvi G.W.Bushe se pomerne bezne vyskytovala fotokolaz prirovnavajici Bushovy vyrazy tvare k simpanzovi.

Udelat ale totez s Obamou, to by bylo toco.

9 1
možnosti
VK

mají... ale parlament ho vydal

1 0
možnosti
IV

I25v88a65n 88V21a35š68e34k

15. 1. 2019 10:06

Podle článko 68 není postižitelný...Senát schválil....No ...někteří si to ohýbání zákonů ještě pamatujeme.

3 0
možnosti
VK

neni postižitelnej, pokud ho Senát nevydá... to je jako u nás...

1 0
možnosti

Když už, tak by rozhodně bylo vhodnější zvažovat některé společné rysy s nějakou příjemnou gorilkou, podobnost s orangutanem skutečně žádná není.

3 0
možnosti