Omlouvám se íránskému národu a všem organizacím, které jsem poškodil, řekl u soudu Aštárí.

Omlouvám se íránskému národu a všem organizacím, které jsem poškodil, řekl u soudu Aštárí. | foto: Reuters

Íránec obviněný ze špionáže pro Izrael dostal trest smrti

  • 17
Íránský soud poslal na smrt muže obviněného ze špionáže pro Izrael. Alí Aštarí šéfoval firmě specializované na bezpečnostní a telekomunikační techniku a zásoboval i íránskou armádu. Podle obžaloby předal citlivé informace o jaderném programu své země izraelské tajné službě Mossad. Proti verdiktu se může odvolat.

"Alí Aštarí, jenž byl obviněn ze špionáže pro sionistický stát a pro Mossad, byl odsouzen k trestu smrti," citovala íránská agentura ISNA z rozsudku. Verdikt musí ještě potvrdit nejvyšší soud.

"Omlouvám se íránskému národu a všem organizacím, které jsem poškodil. Žádám o udělení milosti," řekl před soudem 43letý Aštarí.

Podle obžaloby dal Izraelcům informace nejen o nukleárních aktivitách Teheránu, ale také o armádě a vědeckých pracovištích. Za to prý dostal 50 tisíc eur (asi 1,1 milionu korun).

Aštarí při procesu vypověděl, že jeho podnik měl zákazníky od Íránu až po Dubaj. O jeho klienty se prý "začaly zajímat některé země". Aštarího kontaktovali lidé, kteří se představili jako možní investoři do jeho podnikání, a pozvali ho do Thajska, Turecka, a Švýcarska.

"Dali mi přenosný počítač a satelitní zařízení, s nímž lze posílat zakódované vzkazy," citovala Aštarího agentura Fars. Měl ho prý dodat íránským klientům, což by umožnilo je sledovat. Byl ale zatčen dřív, než vybavení stihl prodat.

Šéf íránské kontrarozvědky ale tvrdí, že Aštarí stačil zařízení instalovat do některých institucí a využil přitom známostí v Íránské organizaci pro jadernou energii a v některých pracovištích národní obrany. "Některé naše vědecké projekty se kvůli tomu nezdařily a v určitých případech byly napáchány závažné a nezvratné škody," řekl šéf kontrarozvědky.

Verdikt přichází v době rostoucího napětí mezi Íránem a Izraelem a také spekulací o možném útoku izraelských sil na íránská jaderná zařízení.

Židovský stát stejně jako západní země podezírá Teherán, že jaderný program využívá k vývoji zbraně.

Naposledy bylo za proizraelskou špionáž souzeno roku 2000 v Íránu deset íránských Židů. Tribunál je poslal na čtyři až třináct let za mříže, ale byli předčasně propuštěni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video