O propuštění vojína Gilada Šalita Izrael jedná od června. Ilustrační foto.

O propuštění vojína Gilada Šalita Izrael jedná od června. Ilustrační foto. | foto: Finbarr O'Reilly, Reuters

Írán zmařil propuštění rukojmího, tvrdí Izrael

  • 21
Izraelský velvyslanec při OSN Dan Gillerman obvinil Írán z maření snahy o propuštění zajatého izraelského vojáka. Tvrdí, že vedení palestinského vládního Hamasu zaplatil 50 milionů dolarů. Írán to označil za absurdní obvinění.

Gillerman tvrdil, že Teherán miliony dolarů zaplatil exilovému vůdci Hamasu Chálidovi Mišalovi. Mišal je v Izraeli hledanou osobou a žije nyní v Damašku.

Vyjednávání o propuštění vojína Gilada Šalita se ujal Egypt. Palestinští radikálové Šalita unesli 25. června do pásma Gazy a chtěli za jeho osvobození, aby Izrael pustil na svobodu stovky vězněných Palestinců. - více zde

Gillerman v Radě bezpečnosti OSN tvrdil, že případ dokazuje, co vše je Teherán ochoten udělat, aby narušil diplomatickou snahu RB OSN přimět Írán vzdát se technologie obohacování uranu.

Íránský velvyslanec při OSN Mansúr Sadeghí k tomu řekl, že je to izraelský pokus odpoutat pozornost od kořene napětí na Blízkém východě, totiž od "agrese, okupace a státního terorismu provozovaných Izraelem".

Izraelský ministr infrastruktury Benjamin ben Eliezer ve čtvrtek prohlásil, že Egypťané při vyjednávání o Šalitovi dospěli k podmínkám, jež byly pro Izrael přijatelné, ale že Hamas, zejména Mišal, dohodu zmařil.

Hamas za Šalita žádá propuštění 1000 palestinských vězňů z Izraele. Mišal minulý týden řekl, že Izrael tento návrh odmítl, čímž také zablokoval Šalitovo propuštění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video