Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Táto Vláďo, nerozpoutej válku, píší mladí Putinovi na sociálních sítích

  16:20
Náctiletí a dospělí z takzvané generace Z na sociálních sítích Instagram a TikTok píší o rusko-ukrajinské krizi a někteří apelují na ruského vůdce Vladimira Putina, kterého oslovují „táto Vláďo”, aby nerozpoutal válku. Příspěvky na TikToku se pak rovněž staly zdrojem pro výzkumníky, kteří sledují soustředění ruských vojáků poblíž hranic s Ukrajinou.
Ruský prezident Vladimir Putin se studenty vzdělávacího centra pro děti ve...

Ruský prezident Vladimir Putin se studenty vzdělávacího centra pro děti ve Vladivostoku. (1. září 2021) | foto: Profimedia.cz

Uživatelé Instagramu zanechali v posledních týdnech tisíce komentářů u příspěvků na neoficiálních účtech ruského prezidenta Putina. Společnost Meta Platforms si není vědoma toho, že by Putin měl na jejích sociálních sítích oficiální zastoupení. 

Přezdívka „táta Vláďa“ (v angličtině Vladdy Daddy), která může mít i sexuální konotace, se stala populární na internetu kolem roku 2016, alespoň podle databáze memů Know Your Meme.

Generace Z, jak vědci označují lidi narozené od konce 90. let zhruba do roku 2012, zahrnuje i dvanáctiletou Slovenku Hanku, která se o memu dozvěděla a na TikToku napsala: „Vladdy Daddy, prosím, žádnou válku.“

„Já a moji přátelé jsme hráli vadí nevadí a dali mi za úkol to napsat,“ řekla agentuře Reuters Hanka, která si přála uvést jen své křestní jméno. 

Je to vážné, není to vtip, líčí uživatelé

Šestnáctiletá Lena, která žije v Polsku, meme na Twitteru kritizovala. „Lidé, kteří žijí daleko a vidí to jen jako meme nebo vtip, by si z toho neměli dělat legraci, protože situace je vážná,“ řekla Lena, která Reuters také žádala o identifikaci jen podle svého křestního jména.

TikTok podle Reuters nereagoval na žádost o komentář k tomu, zda existují nějaké důkazy o koordinovaném chování s cílem uvést lidi v omyl. Agentura uvedla, že u mnoha zpráv a videí není uvedeno, odkud jsou zveřejňovány.

TikTok je podle výzkumné společnosti MediaScope jednou z nejpopulárnějších platforem sociálních médií v Rusku s měsíčním dosahem na více než čtyřicet milionů lidí.

TikTok zaznamenal v posledních letech explozivní růst. Zatímco aplikace vlastněná čínskou technologickou společností ByteDance proslula ve svých počátcích virály pro dospívající a tanečními trendy, postupně v ní přibývá politického obsahu.

„Je zajímavé, že TikTok svým způsobem propojuje mladé publikum s politikou a světovými událostmi,“ řekla výzkumnice Nina Jankowiczová, která spolupracuje s britským Centrem pro informační odolnost na ověřování obsahu open source o krizi. 

„Žádná jiná platforma to skutečně nedokázala ve stejné míře,“ dodala. Domnívá se však, že on-line angažovanost pravděpodobně nevyvolá off-line kroky, jako by byly například rozsáhlé protesty.

TikTok podle vědců formuje názory mladých

V aplikaci se šíří videa vysvětlující rusko-ukrajinskou krizi, některá ze Západu a další pocházející zřejmě z Ruska.

Myca Hintonová, jednadvacetiletá studentka Fordhamské univerzity v New Yorku, která na TikToku zveřejňuje zprávy a videa s komentáři, získala tisíce zhlédnutí svých videí o krizi. 

Doufá, že pomohou středoškolákům lépe porozumět tomu, co se učí, a poskytnou informace kolegům, kteří se možná nedívají na televizi nebo do novin. Hintonová uvedla, že jazyk příspěvků přizpůsobuje mladšímu publiku, přidává slovní hříčky a snadno srozumitelná výrazy.

Rusko ani Ukrajina válku nechtějí. Evakuace je přehnaná, tvrdí čeští experti

„TikTok rozhodně sehrál obrovskou roli v tom, odkud získáváme informace nebo kde formulujeme své názory, a to jen proto, že to je aplikace, kterou právě teď všichni používají,“ řekl Hintonová, která publikuje pod uživatelským jménem Mycahinton.

V aplikaci nechybějí videa vysvětlující krizi v ruštině či ukazující přesuny vojenské techniky.

Jeden z uživatelů, Maxim, kterého sleduje 29 tisíc fanoušků a jenž používá jméno Novosileckij, nasbíral téměř jeden milion zhlédnutí za vysvětlující video vyjadřující pochybnosti, že Rusko skutečně napadne Ukrajinu.

Mladí Rusové riskují svou budoucnost

Pro výzkumníky videa, zveřejněná na TikToku uživateli v regionu, posloužila ke sledování vojenského vybavení. Michael Sheldon z Digital Forensic Research Lab při Atlantické radě říká, že prostřednictvím TikToku sledoval vojenské vybavení z Ruska. 

Šlo podle Sheldona o jednu z prvních koncentrací vojenských sil, u které se aplikace stala hlavním zdrojem pro jeho výzkum.

„TikTok je jedním z hlavních zdrojů, pokud jde o shromažďování vizuálních informací o soustředění ruských sil,“ řekl Sheldon a dodal, že asi osmdesát procent jeho otevřených zdrojů pro analýzy koncentrace ruských jednotek pocházelo z TikToku.

Rusko chystá falešné video k ospravedlnění invaze na Ukrajinu, tvrdí USA

Ministerstvo zahraničí USA se odmítlo vyjádřit, zda ke sledování soustředění ruských sil použilo videa uživatelů sítě TikTok.

Mladí Rusové riskují svou budoucnost, když zveřejňují příspěvky na sociálních sítích, řekla Jankowiczová s odkazem na případy zatčení kvůli příspěvkům na Facebooku a Instagramu. 

Rusko vyvinulo tlak na velké internetové společnosti ukládáním pokut a zpomalením provozu, aby je přimělo odstranit obsah, který ruské úřady označují za zakázaný.

Nejnovější zpráva o transparentnosti společnosti TikTok uvádí, že Rusko bylo jediným největším zdrojem úředních žádostí o odstranění obsahu v prvním pololetí loňského roku.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Evropská krajní pravice opakuje propagandu Kremlu, prohlásila von der Leyenová

29. dubna 2024  22:34

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...