Ponorka indonéského námořnictva pátrá po ztracené ponorce. (22. dubna 2021)

Ponorka indonéského námořnictva pátrá po ztracené ponorce. (22. dubna 2021) | foto: AP

Indonéská armáda našla zmizelou ponorku v hloubce 838 metrů, nikdo nepřežil

  • 58
Indonéské námořnictvo v neděli uvedlo, že pátracím týmům se podařilo lokalizovat ponorku, která zmizela v úterý při námořním cvičení u ostrova Bali. Vrak se nachází v hloubce 838 metrů, a to 1,4 kilometru od místa posledního ponoru. „Ponorka se rozlomila na tři kusy,“ uvedl šéf indonéského námořnictva Yudo Margono. Dodal, že zahynulo všech 53 lidí na palubě.

Indonéský prezident Joko Widodo v neděli oznámil, že vyjádřil soustrast rodinám členů posádky. „Všichni Indonésané vyjadřují hluboký zármutek nad touto tragédií, zejména rodinám posádky,“ uvedl prezident.

„Získali jsme podmořské snímky, na nichž jsme identifikovali části ponorky včetně zadního kormidla, kotev či vnějšího tlakového trupu,“ uvedl šéf indonéské armády Hadi Tjahjanto. 

„Na základě těchto autentických důkazů můžeme prohlásit, že KRI Nanggala-402 se potopila a celá posádka je mrtvá,“ dodal.

Ponorka zmizela v úterý během námořního cvičení poblíž ostrova Bali. Naděje na záchranu posádky byly mizivé už v sobotu ráno, kdy v plavidle podle odhadů došly zásoby vzduchu. 

Margono v sobotu také uvedl, že ponorka se nachází zhruba 850 metrů pod hladinou moře, což je větší hloubka, než na kterou byla zkonstruována. Ponorka byla schopná vydržet tlak vody asi do 500 metrů.

Armáda v sobotu oznámila, že záchranáři našli předměty, o kterých se domnívají, že pocházejí z pohřešované ponorky. 

Na hladině moře v místech, kde se naposledy pohybovala, plavala například část torpédového systému nebo láhve s olejem určeným zřejmě na promazávání periskopu.

Ponorka KRI Nanggala-402 byla vyrobena před 44 lety a odborníci v posledních dnech stále častěji upozorňovali, že její konstrukce se mohla zhroutit, pokud se ocitla ve větší hloubce. Spekuluje se, že havárii mohla způsobit porucha napájení znemožňují posádce manévrovat.

Do indonéské záchranné operace se zapojily i Spojené státy, Austrálie, Singapur, Malajsie a Indie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video