Letiště v Hongkongu po dvou dnech protestů obnovilo běžný provoz

  • 7
Letiště v Hongkongu ve středu ráno obnovilo svůj běžný provoz, v předchozích dvou dnech totiž muselo kvůli protestům většinu odletů zrušit. Protivládní demonstranti zde protestovali pět dní v kuse, v pondělí večer se střetli s policií. Ta k uklidnění situace použila pepřový sprej a obušky.

Na letišti do středečního rána místního času přetrvaly tři desítky protestujících. Podle agentury Reuters policie odsoudila násilnosti manifestantů a uvedla, že velká skupina z nich „obtěžovala a napadla jednoho turistu a jednoho novináře“.

Zadrženo bylo pět lidí. Počet zadržených přesáhl od června, kdy protesty začaly, 600 lidí. V úterý policie nasadila na letišti proti tisícovkám černě oděných manifestantů pepřový sprej a bila je obušky.

Protesty v Hongkongu trvají od začátku června. Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, čelí největší politické krizi za desítky let. 

Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Lamová po protestech pozastavila.

Postupně protesty přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a na odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video