U Grónska se povedlo vyprostit uvázlou loď. Bohatí pasažéři byli v dobré náladě

  • 56
U východních břehů Grónska se podařilo vyprostit luxusní výletní loď s 206 lidmi na palubě, která v pondělí uvázla na mělčině. Plavidlo při přílivu pomohla uvolnit výzkumná rybářská loď vlastněná grónskou vládou. Několik předchozích pokusů o vyproštění výletní lodi skončilo neúspěchem.

Loď plující pod bahamskou vlajkou a provozovaná společností Aurora Expeditions se sídlem v Austrálii uvázla v pondělí na mělčině ve fjordu Alpefjord v Národním parku Severovýchodní Grónsko, který je nejsevernějším a také největším národním parkem na světě. Tato osada je vzdálená skoro 1 400 kilometrů od grónské metropole Nuuku.

Na místo ve středu doplula vědecká rybářská loď a pokusila se více než 100 metrů dlouhou výletní loď Ocean Explorer neúspěšně vytáhnout zpět na volné moře. Posádka Ocean Exploreru už předtím učinila dva pokusy o uvolnění lodi vlastními silami. Ve čtvrtek se ale rybářské lodi povedlo plavidlo vyprostit.

„Nikdo na palubě neutrpěl zranění, nedošlo ke znečištění životního prostředí ani k proražení trupu plavidla,“ uvedla firma SunStone Ships sídlící v Kodani. „Loď a pasažéři se nyní přesunou do přístavu, kde bude prověřeno případné poškození spodní části plavidla. Cestující budou moci z přístavu odletět domů,“ dodala společnost.

Pasažéři jsou bohatí, atmosféra je dobrá

Podle AP výletní loď v úterý navštívila hlídka psích spřežení Sirius. Ta patří pod dánské vojenské námořnictvo a střeží severovýchodní pobřeží Grónska, jež je autonomní součástí Dánského království. Hlídka uvedla, že všichni lidé na palubě výletní lodi jsou v pořádku a plavidlo není nijak poškozeno.

Plavidlem, které má 77 kajut a několik restaurací, cestují lidé z Austrálie, Nového Zélandu, Jižní Koreje, Británie či Spojených států.

„Na palubě je mnoho bohatých starších lidí a všichni jsou v dobré náladě,“ uvedl podle AP jeden z australských pasažérů Steven Fraser. „Je to trochu frustrující, ale jsme v krásné části světa,“ dodal. Podle Frasera se na lodi vyskytlo několik případů nákazy covidem-19, o nemocné se ale stará lékař.

Na mělčině u Antarktidy uvázla výletní loď se stovkou lidí

„Posádka a pasažéři jsou v obtížné situaci, ale za daných okolností je atmosféra na lodi dobrá a každému na palubě se daří,“ uvedlo též dánské arktické armádní velení. Vedoucí operací Brian Jensen uvedl, že nevidí žádné okamžité nebezpečí pro lidi na lodi.

Dánové k uvázlému plavidlu vyslali hlídkové plavidlo Knud Rasmussen, které . mělo na místo dorazit až v pátek večer, protože cestou muselo kvůli nepříznivému počasí zpomalit.

Úřady byly v kontaktu s jinou výletní lodí v oblasti, kterou požádaly o případnou pomoc, pokud si to situace vyžádá.

Grónská policie zahájila vyšetřování, které má určit, z jakého důvodu se loď dostala na mělčinu a jestli při tom nebyly porušeny zákony.

Ocean Explorer může pojmout až 134 lidí. Její provozovatel, společnost Aurora Expeditions, nabízí výlety na „jedny z nejdivočejších a nejodlehlejších destinací na planetě“.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video