Klimatické hnutí Fridays for Future v čele s Gretou Thunbergovou ve Stockholmu...

Klimatické hnutí Fridays for Future v čele s Gretou Thunbergovou ve Stockholmu stávkovalo za klima. (6. října 2023) | foto: Reuters

Západní média vymývají mozky, aby se stranilo Izraeli, tvrdí hnutí Thunbergové

  • 534
„Takhle vám západní média vymývají mozek, abyste stáli za Izraelem.“ Tak začíná nejnovější instagramový příspěvek klimatického hnutí Fridays for Future, jehož čelní představitelkou je už od počátku švédská aktivistka Greta Thunbergová.

V příspěvku stojí následující: „Pokud se podíváme zblízka na okolnosti založení Izraele, na apartheidní systém, který izraelská vláda zavedla proti Palestincům a počty mrtvých, zraněných a vyhnaných obyvatel Palestiny od roku 1947 až po teď, vyplývá z toho jedna jediná věc: Není to konflikt, ale genocida.“

„Západní média vám nikdy neřeknou o historii Izraele a jak se z něj stal stát pouze díky kolonialismu a krádeží země původního palestinského obyvatelstva. Neřeknou vám, že útoky na Izrael a existence Hamásu jsou zakořeněny v posledních 75 letech útlaku a etnické čistky Palestinců,“ píše se dále v příspěvku.

Please read carefully. #freepalestine

Credits: @sumayeaah

25. října 2023 v 20:51, příspěvek archivován: 26. října 2023 v 14:17

Greta Thunbergová nedávno Izraelce pobouřila svou fotografií, na které společně s dalšími třemi lidmi drží propalestinské cedule. Sama vzkazovala „stojím za Gazou“ a za ramenem měla plyšovou chobotnici, která je považována za antisemitský symbol. Fotografii později smazala a omluvila se s tvrzením, že je samozřejmě proti jakékoliv diskriminaci a antisemitismus odsuzuje ve všech jeho podobách.

Thunbergová u Izraelců skončila. Fotku s „antisemitskou“ chobotnicí stáhla

Hnutí Fridays for Future dále říká, že média úmyslně zamlčují, z kolika obyvatelů Gazy, z nichž asi polovinu tvoří děti, se stávají mučedníci kvůli izraelským leteckým útokům. Izrael podle něj bombarduje v Gaze všechno kromě Hamásu.

Organizace úzce napojená na Thunbergovou také kritizuje tvrzení mnohých lidí ve veřejném diskurzu, že situace v Gaze je „komplikovaná“. Označením komplikovaná se prý snaží odradit lidi od toho, aby si sami vyhledávali informace a vzdělávali se na základě veřejně dostupných zdrojů. Cílem médií je podle nich zajistit, aby jejich čtenáři a diváci spoléhali pouze na jejich platformy a nesnažili se o svou vlastní rešerši.

Slepá jako za Stalina. Izraelci reagují na „extrémní necitlivost“ západní levice

„Ano, palestinská historie je mnohostranná, ale komplikovaná není. Vše, co se stalo za posledních 75 let, vede jen k jednomu závěru: nejsou tady žádné dvě strany, žádné dva tábory. Jsou tady pouze utlačovatelé a ti, kteří jsou utlačováni. Západní média chtějí, abyste si mysleli, že všichni Palestinci, všichni Arabové a všichni muslimové jsou teroristi,“ uvádí dále příspěvek.

Je zakončen sdělením, které říká: „Pokud nepodlehneme jejich propagandě, můžeme je připravit o moc. Musíme udělat všechno pro to, aby tohle přestalo. Musíme bojovat, dokud tenhle horor neskončí. Osvoboďte Palestinu.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video