Diskuze

Nejen pohřeb ve Švýcarsku. Newyorský summit začal smrští varovných zpráv

Světoví lídři se v pondělí sjížděli na klimatický summit v New Yorku v rozjitřené atmosféře, pod dojmem alarmujících zpráv o škodlivých dopadech emisí. V tisíce kilometrů vzdáleném Švýcarsku sledovali smutnou ceremonii. Symbolicky pohřbili alpský ledovec Pizol.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Několik informací pro neodmaturovaného Petra Doubravského a nežačku žádné střední školy Gretu Thurnbergovou:

Hnutí Fridays for Future žije v jakési virtuální realitě, ve které za neřešení emisí CO2 mohou jacísi „politici“. Ve skutečnosti hlavní překážku jsou ekoaktivisté, kteří desítky let blokují bezemisní jadernou energetiku.

Politiky nemá nikdo rád, tak je snadné vinu hodit na ně. Aktualne.cz píše „Stávka za klima? Není to ulejvání, politici nic neřeší, tak musíme my, tvrdí student“. Pirátské listy nám sdělují: „ Stávka za klima supluje nezájem politiků, vláda by měla začít konat.“ A Petr Doubravský v Respektu říká: „Tím, že odmítáme v pátek chodit do školy na protest vůči tomu, že politici neřeší klimatickou krizi, jsme k tématu přitáhli pozornost.“

Jenže politici konali. Už před desítkami let začali transformaci energetiky, která měla dramaticky redukovat emise CO2. Například ve Francii. V březnu 1974 Francie přijala tzv. Messmerův plán, jak dosáhnout energetické nezávislosti. Nazváno podle tehdejšího francouzského předsedy vlády. Opatření bylo reakce na ropný šok 1973. Během příštích 15 let Francie postavila 56 jaderných elektráren. Díky tomu dnes má přes 70 % elektřiny z jádra. Takže francouzská elektřina má nejnižší emise CO2 v celé EU.

Zatímco v roce 1973 jádro a fosilní paliva zajišťovaly 87,6 % celkové světové spotřeby energií, v roce 2015 to bylo 86,3 %. Solární a větrná energie je stále zanedbatelná (1,5 %). Největší pokrok ve snižování emisí přineslo jádro, jehož rozvoj ale zelení aktivisté zablokovali. (viz.Key World Energy Statistics, International Energy Agency 2017).

0 0
možnosti
OS

O49t50a 24S56a29l83y31k

25. 9. 2019 12:06

Studie univerzit v britském Londýně, Bristolu a švýcarském Bernu se zabývaly historickým vývojem klimatu během posledních dvou tisíc let. Potvrdily dlouho známý fakt, že dějiny planety Země provázejí přirozená střídání teplejších a chladnějších období. Jednu studii vědci publikovali v žurnálu Nature, další studie pak vyšly v Nature Geoscience. Data ukazují, že od průmyslové revoluce před asi sto padesáti lety se oteplování bezprecedentně zrychluje. V posledních dvou cyklech zároveň podle nových dat bylo první ochlazení v porovnání s dřívějšími dobami jen velmi slabé. Poslední pravidelné ochlazení se navíc v druhé polovině minulého století ani nedostavilo – místo něj se pouze dočasně zpomalilo tempo oteplování. Graf vývoje globálních teplot za poslední 2000 let najdete například, když zadáte do vyhledávače heslo:

Nové studie rozbíjí argumenty popíračů klimatické krize

0 1
možnosti

10.9.2019

KLIMA: Sluneční, nikoliv oxidouhličitá . Taková je soustava, v které se naše Země nachází. Rozhodující je Slunce se svým zářením a ne stopový plyn, kterého jsou necelé čtyři stovky molekul v milionu.

Skleníkový efekt se nekoná. Skleník, jak už si snad i klimaalarmisté všimli, je ze skla, tedy pevné hmoty. Proto brání úniku tepla do ovzduší. Naproti tomu je oxid uhličitý (CO2) plyn, který je schopen zadržovat jen zanedbatelnou část spektra tepelného záření.

Klimaalarmisté si naběhli svým tvrzením, že 96 % z nich je přesvědčeno o rozhodujícím vlivu člověka na zemské klima. Jak to vlastně myslí tito „vědci“? Někdo vytvoří vědeckou teorii a ta je pak potvrzena, nebo vyvrácena pozorováním příslušných jevů. V případě globálního oteplování se tak neděje. Vědci švindlují. Tak dlouho proháněli více méně libovolně sebraná data o počasí, až jim jejich počítače vydaly jimi požadované výsledky - pro budoucnost. Prokazatelná je ale pouze minulost - a ta byla zjevně jiná.

Klimatičtí vědci potvrdili svou vlastní teorii oteplování svými vlastními předpověďmi. To je ten slavný vědecký konsenzus? Ověřovat současnost budoucností je nesmysl. Ověřovat budoucnost budoucností je nesmysl na druhou. Stačí si jen vzpomenout na nechvalně známý Římský klub, který nám na začátku sedmdesátých let minulého století předpovídal v roce 2000 zánik všeho, především nás samotných. Nestalo se, prosperujeme. V poslední době v našem německo-českém regionu ubývá srážek a pokud nějaké spadnou, pak nepadají ve správnou dobu na správná místa a ve správném množství. Jak poručíme tomuto jevu, když zjevně umíme regulovat globální teplotu? Je to nějakých deset, dvacet let, kdy se v souvislosti s globálním oteplováním předvídalo srážek více, nikoliv méně.

0 0
možnosti
OS

O40t15a 79S57a47l94y54k

25. 9. 2019 11:48

V historii vrchnost i prostý lid měli ve zvyku lynčovat posly špatných zpráv. Pokročili jsme. Už je jenom urážíme a znevažujeme.

0 0
možnosti
OS

O23t27a 77S43a67l35y98k

25. 9. 2019 11:45

Mladí lidé, kteří byli znepokojeni stavem životního prostředí, žádali o něm pravdivé informace a vybízeli politiky k nápravě, byli za normalizace nálepkováni jako podvratné živly a kriminalizováni. Dnes se jim jenom vysmíváme. Poměry se rozhodně zlepšily,

0 0
možnosti
OS

O64t51a 80S29a91l59y91k

25. 9. 2019 11:43

Není divu, že zrovna tady schytává Greta Thunbergová tolik urážek. Česko je nejskeptičtější zemí v Evropě, jsme baštou klimatických ignorantů. Klíčový podíl na tom má Václav Klaus starší a promítá se to i do Babišovy alibistické politiky.

0 0
možnosti
ID

Tohle uz ma charakteristiku nabozenske sekty. Chybi jen sebemrskacske pruvody.

1 1
možnosti
OS

O94t61a 98S36a46l46y11k

25. 9. 2019 11:49

Sektou je tu ANOfert. :-(

0 1
možnosti
BB

Povrch zeme se stale obnovuje, aniz by na tom mel nekdo, neco, vliv. Archeologove objevuji nova a nova mesta, ktera jsou na dne more. Tam, kde drive byla pevnina je dnes more, a tam kde drive bylo more je dnes pevnina. Kdo to tenkrat zpusobil? Jeste nasi budoucnost ceka doba ledova.

2 1
možnosti
JB

I kdyby měla pravdu, zaráží mne celkový obraz: puberťačka zvyšuje hlas na státníky a vědce, kterým nesahá ani po kolena -a všichni jí to "žerou". Já se divím, že ji tam vůbec pustili..

6 1
možnosti
HH

" Gréto, já Tě budu sledovat ještě víc, neboť jsi uřvaným frackem, co nechce chodit do školy, jsi namyšlenou osůbkou, co o problému, do kterého se z prominutím "sereš" nic nevíš. Oni to ani neví ti Tvých "90%" sdílejících vědců. Co vědec, to jiný názor. Vrať se do školy, studuj a pak mudruj. Z úctou obyvatel planety zvané ZEMĚ!!!!!!!

7 1
možnosti
TT

Jsem pro vrátit Grétě dětství. A začal bych návratem do školy a odstřihnutím od internetu, ať ji znepokojivé zprávy nepřipravují o bezstarostné dětství. Svoje už uděla, ale stačilo.

8 1
možnosti