Kvůli globálnímu oteplování mohou vyhynout i tisíce druhů rostlin. Mezi nimi může být i incká lilie rostoucí v Andách. Ilustrační foto.

Kvůli globálnímu oteplování mohou vyhynout i tisíce druhů rostlin. Mezi nimi může být i incká lilie rostoucí v Andách. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Globální oteplování může vyhubit tisíce rostlin a zvířat

  • 15
Globální oteplování se stane v následujících desetiletích hlavní příčinou vyhynutí tisíců rostlinných a živočišných druhů od tropických And až po Jižní Afriku. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil časopis Conservation Biology.

"Globální oteplování patří mezi nejvážnější hrozby pro biodiverzitu planety a podle některých scénářů by mohlo soupeřit nebo dokonce předčit ohrožení, jaké představuje odlesnění," uvádí studie.

"Tato studie poskytuje ještě silnější vědecké důkazy, že globální oteplování povede ke katastrofickému poklesu počtu druhů na celé planetě," říká Jay Malcolm z Torontské univerzity a hlavní autor studie, na níž pracoval s vědci ze Spojených států a Austrálie.

Minulý měsíc zveřejnila OSN studii, podle níž je člověk odpovědný za nejhorší vlnu vyhubení rostlinných a živočišných druhů od dob dinosaurů a vyzvala k bezpříkladnému zvýšení úsilí, jež by tento trend zpomalilo.

Vědci se rozcházejí v názorech na to, do jaké míry je globální oteplování za ohrožení přírody odpovědné ve srovnání s dalšími hrozbami, jako je masivní kácení stromů, znečišťování životního prostředí a zanášení cizích druhů na nová místa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video