Ztracené boty na mostě u řeky Tigris.

Ztracené boty na mostě u řeky Tigris. | foto: Reuters

Fáma zpanikařila dav poutníků, tisíc lidí zemřelo

  • 126
V Bagdádu zemřelo v davové tlačenici na tisíc šíitských poutníků, hlavně žen a dětí. Několik stovek lidí bylo zraněno. Lidé podlehli fámě, že se v davu pohybují sebevrazi s bombou. Mnozí se ve strachu vrhli z mostu do řeky Tigris, další dav ušlapal.

Policie nejdříve mluvila o desítkách obětí. Irácký ministr vnitra později oznámil, že mrtvých je 953. Zraněno bylo 815 lidí, stav některých je kritický.

Sanitky přivážely těla do bagdádských nemocnic. "Máme odhad pohřešovaných, máme stovky a stovky mrtvých a zraněných," řekl irácký ministr zdravotnictví těsně po tragédii.

Na řece jsou podle ministerstva vnitra čluny, jejichž posádky vytahují mrtvoly z vody.

Mnohatisícový dav věřících mířil přes řeku Tigris k mešitě ve čtvrti Kázimíja. Ta je hlavním šíitským svatostánkem na severu Bagdádu. Věřící oslavovali mučednickou smrt Músy Kázimíja, významné postavy šíitského náboženství.

Mnozí poutníci naskákali do řeky v obavách z toho, že jsou v davu sebevražední atentátníci. Další lidi srazil z mostu dav, když se pod náporem těl prolomilo zábradlí. Řada obětí byla podle policie také ušlapána.

Naprostou většinu mrtvých tvoří jsou ženy a děti. Ženám v nastalé panice jim dlouhé tradiční šaty abáje bránily prchat z místa dostatečně rychle.

Ulice, které vedou k mešitě, jsou velmi úzké, což ztěžuje práci záchranářům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video